Fransa'da sendikaların yoğun tepkisine yol açan emeklilik reformuyla ilgili yasa tasarısının son hali yarın Senato, çarşamba günü de Meclis Genel Kurulunda son kez oylanacak.

Meclis ve Senatodan 7'şer milletvekili ve senatörün üye olduğu parlamento karma komisyonu, bugün tasarının son halini belirlemek üzere toplandı. Komisyon, daha önce Meclis ve Senato genel kurulunda değişiklik önergeleriyle kabul edilen tasarıya son şeklini verdi.

Tasarı yarın senato, çarşamba günü meclis genel kurulunda değişiklik önergesi olmadan tek bir oylamaya sunulacak.

Fransız basını, muhalefetteki Sosyalist Parti'nin, tasarının iptali için daha sonra Anayasa Mahkemesine dava açacağını duyurdu.

Sosyalist Parti üyesi eski başbakanlardan Laurent Fabius, Canal Plus televizyon kanalına yaptığı açıklamada, tasarıyı ''yasal bir fiyasko'' olarak niteledi ve partisinin büyük bir ihtimalle Anayasa Mahkemesine iptal davası açacağını söyledi.

Sendikaların büyük tepkisini çeken yasa tasarısı, emeklilik yaşının 60'dan 62'ye çıkarılmasını ve tam emekli maaşı alma hakkı kazanma yaşının 65'dan 67'ye yükseltilmesini öngörüyor.

Fransa'da emeklilik reformunu protesto eden işçilerin başlattığı grevlerin, her gün ülke ekonomisinde 200 ila 400 milyon avroluk bir zarara yol açtığı tahmin ediliyor.

Le Figaro gazetesi, hükümet kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, son aylarda yapılan toplam 8 genel grevin ekonomiye faturasının 1,6 ila 3,2 milyar avro arasında olduğunu duyurdu.

A.A.