Trabzon'da kurulan, Türkiye'de hücresel tedavi alanında organizasyonunu tamamlamış Atigen-cell Hücre ve Gen Tedavi Merkezinde yaklaşık 7 yıldır Türkiye'nin her tarafındaki hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere hücre üretimi yapılıyor.

Atigen-cell Hücre ve Gen Tedavi Merkezi Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Ertürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından 2007'de hücresel tedavi ürünleri üretim merkezi ile bu üretilen ürünlerin uzun süre saklanması konusunda ruhsatlanmış biyoteknoloji şirketi olduğunu söyledi.

Ertürk, hücresel tedavinin günümüzde giderek yaygınlaştığını belirterek, "İlaç ve cerrahi yöntemle tedavi edilemeyen bazı hastalıklar bugün hücresel tedavi dediğimiz kök hücrelerin kullanılmasıyla tedavi edilebiliyor. Dolayısıyla ilaç ve cerrahinin dışında artık hücresel tedavi de yeni bir tedavi yöntemi oldu"dedi.

Hücresel tedavi yönteminin birçok hastalığın tedavisinde kullanılabileceğini ifade eden Ertürk, "Hücresel tedavi yöntemi özellikle tedavisi gerçekten zor olan nörolojik hastalıklardan tutun da karaciğer, mide, bağırsak hastalıkları, kalp yetmezliği ve kansere kadar birçok hastalıkta kullanılabilir. Son 10 yıldır bu konuda yoğun çalışmalar yapılıyor. Görülüyor ki önümüzdeki 10 yıl içerisinde birçok hastalıktan hücresel tedavi yöntemiyle kurtulabileceğiz" diye konuştu.

Ertürk, Trabzon'da yaklaşık 7 yıldır kök hücre üretimi yaptıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Merkezimizde hücresel tedavi ürünlerinin üretimi yapıyoruz. Bunun dışında kordon kanı bankacılığı da yapıyoruz. Yapılan çalışmalar, kordon kanından elde edilen hücrelerin birçok hastalığa çare olabildiğini ortaya koyuyor. Biz hem hastalıkların tedavisinde gerekli olan hücre üretimini hem de kordon kanı bankacılığı yapıyoruz."

 

- "Hücre üretimi ile ilgili yurt dışından talepler alıyoruz"

Hücre üretimi ile ilgili yurt dışından da talep aldıklarına dikkati çeken Prof. Dr. Ertürk, şunları kaydetti:

"Ortadoğu'nun birçok ülkesinde zaman zaman talepler alıyoruz. Şu an yurt dışından gelen talepleri karşılayabilecek durumda değiliz. Yurt dışındaki hastanın materyalinin Türkiye'ye nasıl geleceği ve burada hazırlandıktan sonra tekrar o hücrenin yurt dışına nasıl götürüleceği ile ilgili yönetmelik Avrupa Bakanlığı düzeyinde yeni hazırlandı. Bundan sonraki süreçte sanıyorum bu tür hizmetleri yurt dışına sunma yetkimiz olacak."

Ertürk, Türkiye'nin ise her tarafına hücre üretimi yaptıklarını anlatarak, "Türkiye'de hücresel tedavi yöntemi üniversite hastanelerinde, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma hastanelerinde ve tam teşekküllü sağlık merkezlerinde yapılıyor. Durum böyle olunca da Türkiye'nin neresi olursa olsun ne kadar hücresel tedaviye ihtiyaç varsa o ihtiyacı bildiğimiz an karşılayabilecek durumdayız. Atigen olarak Trabzon'dan ülkemizin en ücra köşesi de dahil olmak üzere ülkenin her tarafına hizmet veriyoruz. Yaklaşık 7 yıldır Türkiye'nin her tarafına hücre göndermekle beraber hastaların sağlıklarına kavuşması anlamında da önemli hizmetler yapıyoruz."

Hücresel tedavi yöntemine inandıklarına işaret eden Prof. Dr. Ertürk,  bu kapsamda ileriye dönük çok daha güzel projelerinin olduğunu sözlerine ekledi.