Günümüzde cep telefonlarının kameraları çok fazla önem arz ediyor. Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla beraber kameralar daha da önemli hale geldi. Kameralarına çok fazla önem veren markalardan biri olan Huawei, P20 Pro modelini geçtiğimiz günlerde güncellediği ve P30 Pro'yu kullanıma sundu.

Huawei P30 Pro: 10X hibrit zoomlu telefon (video)

Güncellenen yeni model bazı radikal değişiklikler getiriyor: P20 Pro'da düz olan ekran artık kavisli. Ayrıca ekrandan parmak izi okuma ve ters şarj gibi özelliklere de sahip. Tasarım anlamında önemli değişiklikler yaşanan Huawei P30 Pro, bu yeni görünümü ile markanın bir diğer amiral gemisi modeli Mate 20 Pro'ya benzemiş.

Huawei P30 Pro görünümü

Telefon Mate 20 Pro'ya fazlasıyla benzemiş. Özellikle ekran kapalı iken her iki modeli yan yana koyduğunuzda arada pek fark göremiyorsunuz. Ekranı açtığınızda ilk karşınıza çıkan küçülen bir çentik. Telefonun çentiği damla şeklinde tasarlanmış. Bu sayede ekranda daha fazla yer kalıyor.

Arka yüzde ise önemli değişiklikler var. Telefonun gövdesine paralel ve sağ tarafa yakın yerleştirilen kameralar (ilk 3 kamera burada) fotoğraf çekiminde kullanılıyor. Dördüncü kamera ise bu üçlü kamera diziliminin hemen yanında LED ve ToF kamerası yer alıyor.

Telefonun alt bölümünde SIM kart yuvası, USB Type-C bağlantı yuvası ve hoparlör ızgarası yer alıyor.



Huawei P30 Pro teknik özellikleri

6.47 inçlik Full HD+ ekran 2340 x 1080 piksel çözünürlük sunuyor. Kıvrımlı bir ekrana sahip olan telefonda OLED teknolojisi kullanılıyor. Telefonda kullanılan işlemci ise önceki modelde Kirin 970 iken artık güncel sürüm olan Kirin 980'e terfi etmiş. Telefonda 6 GB RAM (bizim test ettiğim sürüm 8 GB RAMli idi) 128 / 256 GB depolama seçenekleri (bizim test ettiğimiz versiyon 256 GB depolama sunuyor) bulunuyor.

Android 9.0 Pie işletim sistemi ile gelen cep telefonu, 19:9 ekran oranı, Mali-G76 MP10 GPU, ters kablosuz şarj, ekrandan parmak izi okuma, kablolu 40W şarj, kablosuz 15W şarj gibi özelliklerle donatılmış.

Huawei P30 Pro kullanım deneyimi ve performans

P30 Pro daha önceki Huwaei telefonlarına benzer bir deneyim sunuyor. Android 9.0 Pie işletim sistemi ve EMUI 9.1 telefonun rahat ve kolay bir kullanım deneyimi sunuyor. Birçok ayarı bu arayüzden değiştirebiliyorsunuz.

Telefonda parmak izi güvenliği de bulunuyor. Ekrana entegre edilen bu özellik Mate 20 Pro'dan alınmış. Yine başarılı bir şekilde çalışan bu özellik sayesinde ek bir güvenlik sağlanıyor.

P20 Pro'da en çok eleştirilen konulardan biri olan işlemcinin biraz eski kalması konusu P30 Pro'da ortadan kalkmış. 8 çekirdekli Kirin 980 fazlasıyla iyi bir performans sunuyor. pil tüketimi konusunda da çok başarılı olan bu işlemci (pil detaylarını ilerleyen satırlarda vereceğim) her türlü oyun, kullanım ve uygulama deneyiminde sorun çıkarmadan çalışabiliyor. Güçlü bir işlemci olan Kirin 980 hem donanımla uyumlu çalışıyor hem de üst düzey performansı ile göz dolduruyor.

Kullanım deneyimimizi aynı zamanda sentetik testlerde de değerlendirdik. Huawei P30 Pro AnTuTu testinde 290 bin 740 puan aldı. Geekbench testinde ise tek çekirdekte 3316, çoklu çekirdekte ise 9843 puan aldı. Aynı işlemciyi kullanan Mate 20 Pro'da aldığımız değerler AnTuTu hariç birbirine çok yakındı. AnTuTu testinde ise Huawei Mate 20 Pro 228 bin civarında bir değer vermişti. P30 Pro bu rakamın çok üstünde bir değer sunuyor.



Huawei P30 Pro kamera deneyimi

Telefonun en önemli özelliklerinden biri kamera tarafı. P30 Pro'da önde 1, arkada 4 olmak üzere 5 kamera bulunuyor. Arka yüzdeki kameralar sırası ile 40 +20 + 8 + ToF modüllerinden oluşuyor. 40 MP ana kamera olurken, 20 MP ultra geniş açı, 8 MP ise 5X optik zoom sunuyor. ToF kamerası ise (Time of Flight) artırılmış gerçeklik uygulamaları için kullanılabilecek bir kamera.

Fotoğraf ve video çekimlerinde temelde 3 kamerayı kullanıyorsunuz. Aynen P20 Pro ve Mate 20 Pro'da olduğu gibi P30 Pro'da da geniş açı ve zoom özelliklerini kullanmak isterseniz çözünürlüğü 10 MP'ye düşürmeniz gerekiyor. 40 MP çözünürlükte zoom ve geniş açı özelliklerini kullanamıyorsunuz.

Telefonun en iddialı olduğu yönü ise 5X optik, 10X hibrit ve 50X dijital zoom yani yakınlaştırma özelliğini sunması. Yaptığımız denemelerde fotoğraf çekimlerinde bu özelliklerin çok işe yaradığını gördük. 5X optik zoom zaten beklendiği gibi iyi. Öte yandan 10X hibrit zoom da fena değil ve çoğu zaman dijital optik karışımı olduğunu pek hissettirmiyor. Telefonun zoom özelliklerini kullanarak çektiğim fotoğrafları yazının içinde bulabilirsiniz. Daha detaylı analiz için yazının sonunda vereceğimiz galeri linkine de göz atmanızı öneririm.

Telefonun fotoğraf kalitesi çok iyi. halen Mate 20 Pro kullanan ve P20 Pro kullanmış biri olarak genel Huawei fotoğraf kalitesinin telefonda bulunduğunu belirteyim. Özellikle uzaktaki konularda çok başarılı sonuçlar veriyor P30 Pro.

Telefonun kamera arayüzü ve özellikleri yukarıda isimlerini zikrettiğim önceki modellere çok fazla benziyor. Gece modu ve benzeri çekim modları markanın diğer modellerinde de karşımıza çıkan bir arayüzle sunulmuş. O yüzden ben fazla zorluk çekmedim. Ama bu arayüz biraz daha geliştirilebilir sanki. İş gören bu arayüz biraz daha kullanıcı dostu olsa fena olmaz gibi.

Huawei P30 Pro zifiri karanlık performansı

P30 Pro'da zifiri karanlıkta çekim modu bulunuyor. Yanlış anlamayın bu isim resmi değil. Marka bunu telefon tanıttığında göstermişti. Telefonun bu özelliğini de denedim: Öncelikle şunu söyleyeyim bu özellik güzel çalışıyor. Ancak özel bir mod bulunmadığı için biraz tecrübe etmeniz gerekiyor. Öncelikle hafif aydınlatmalı bir ortamda (neredeyse karanlık) otomatik modda çekim yapmanız gerekiyor. Yani zifiri karanlık değil de az da olsa bir ışık istiyor kamera. Ama bu az ışıkla aldığınız sonuç hiçbir telefonla alamayacağınız kadar iyi. Gözümün bile zor gördüğü kadar az aydınlatmalı bir ortamda yaptığım çekimlerde çok iyi sonuçlar aldım. Huawei bu konuda iddiasının altını dolduruyor. Ama bunu ayrı bir mod olarak sunsa güzel olur. Herkes benim gibi ideal şartları bulamayabilir.

Telefonun ön kamerası ise 32 MP çözünürlük sunuyor. Ön kamerada da yüz güzelleştirme ve benzeri özellikler bulunuyor. Kamerada aynı zamanda dijital bokeh özelliği de mevcut. Genel olarak bu ön kamera günlük ihtiyaçları fazlasıyla karşılıyor.

Huawei P30 Pro video özellikleri

Telefonun ana kamerası 4K 30 fps video kayıt edebiliyor. Ön kamerada ise bu değer Full HD 30 fps. P30 Pro'nun zoom özelliklerini ana kamerada da kullanabiliyorsunuz. Video kalitesi yeterli ama biraz daha iyi bir video deneyimi bekliyorum. Amiral gemesi bir modelde 4K 60 fps olması iyi olurdu. Birçok rakibinde bulunan bu özellik P30 Pro'da mevcut değil. Video kalitesi yeterli olsa da zor ışık şartlarında fotoğraftaki kadar iyi sonuç alamıyorsunuz. Video konusu daha önceki modellerde de eleştirdiğimiz bir yöndü. Burada da aynı durum var. Huawei'nin biraz daha çalışması gerekiyor.

Huawei P30 Pro pil ve şarj özellikleri

Telefonda 4200 mAh'lik bir pil bulunuyor. Bu pilin 40W kablolu, 15W kablosuz şarj desteği bulunuyor. Kablolu şarjın hızı ise 30 dakikada yüzde 71'e kadar ulaşabiliyor. Yaptığımız denemelerde de bunu bulduk. Hatta bu konuda bir video da çekmiştik.

Pil ömrüne gelecek olursak: Önceki modellerde olduğu gibi pili bitmeyen bir telefon var. Günlük kullanımda 1-1.5 günü rahatlıkla gördüm. Çok yoğun kullanmazsanız bu süre 2 güne bile çıkabiliyor. Sentetik testlerde ise PCMark Battery testinde telefon 17 saat 40 dakika gibi bir değer sunuyor. Çok iyi bir değer olan bu rakam bugüne kadar test ettiğimiz telefonların hiçbirinde karşımıza çıkmayan bir rakam.



Huawei P30 Pro fiyatı

P30 Pro'nun bu inceleme yazıldığı tarihteki fiyatı 6 GB RAM, 128 GB depolama sürümü için 6.999 TL idi. 256 GB depolama seçenekli sürümün fiyatı ise 7.999 TL. Fiyatlar bir amiral gemisi için için ne yazık ki normal kabul edebileceğimiz bir seviyede. Özellikle bu telefonların Avrupa fiyatlarını düşündüğümüzde gayet makul olduğunu söyleyebiliriz. Ama bu değer rakamların genel olarak yüksek olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Kurlar ve vergiler derken artık amiral gemisi modeller için bu rakamlar başlangıç değeri oldu.



BEĞENDİM



  • Optik ve dijital yakınlaştırmalı kamera
  • Ekran
  • Uygun fiyat
  • Pil konusu



BEĞENMEDİM

  • Video özellikleri geliştirilmeli

Huawei P30 Pro özellikle kamerası ile öne çıkan bir cep telefonu. Üst düzey özellikleri bulunan ve birçok teknolojiyi üzerinde barındıran model, bizde olumlu bir izlenim bıraktı. Fiyatı amiral gemisi modellere göre uygun sayılabilecek bir seviyede olan P30 Pro'nun özellikle kamera konusunda beklentisi yüksek kullanıcılara hitap ettiğini söyleyebilirim.

Huawei P30 Pro teknik özellikleri

  • 6.47 inç Full HD+ (2340 x 1080 piksel) Kıvrımlı OLED ekran
  • 19:9 ekran oranında HDR ekran
  • Kirin 980 8 çekirdekli işlemci (2xA76 @2.6GHz + 2xA76 @1.92GHz +4xA55 @1.8GHz)
  • Mali-G76 MP10 GPU
  • 6/8 BG RAM
  • 128/256/512 GB depolama
  • Android 9 Pie with EMUI 9.2
  • 20 + 40 + 8 MP + ToF ana kamera
  • 4K 30 fps video
  • OIS ve çift AIS
  • 32 MP ön kamera
  • Full HD 30 fps video
  • Ön kameraya gece modu
  • Super Charge 40W
  • 15W kablosuz şarj;
  • Ters kablosuz şarj özelliği
  • Ekrandan parmak izi okuma özelliği
  • Dual SIM
  • Wi-Fi a/b/g/n/ac
  • Bluetooth 5.0
  • 4200 mAh pil
  • 192 gram ağırlık
  • Huawei P30 Pro 128 GB 6.999,00 TL
  • Huawei P30 Pro 256 GB 7.999,00 TL


Kaynak: TEKNOLOJİ OKU