Telefonlar için hızlı şarj gerçekten önemli ve birçok üretici bu konuda önemli geliştirmeler yaptı. Bunlardan biri olan Huawei de kendi telefonlarında hızlı şarj konusunda birçok çözümü bulunuyor. Bu çözümlerden ikisi ise kablosuz hızlı şarj ve ters şarj.

Huawei Mate 20 Pro kablosuz ve ters şarj

Huawei Mate 20 Pro hızlı şarj ve pil ömrü ile ilgili daha önce bir makale hazırlamıştık. O makalede telefonun ne kadar hızlı şarj olduğunu anlatmış ve kısaca bir de kablosuz şarj özelliği bulunduğundan bahsetmiştik. Mate 20 Pro'da bulunan kablosuz hızlı şarj özelliği (bu özelliği destekleyen 15 Watt gücünde alıcı kullanıldığında) gerçekten başarılı sonuçlar veriyor.

Firmanın resmi aksesuarları arasında yer alan hızlı şarj istasyonu ile yapılan şarjlar 30 dakikada yüzde 30 oranında bir şarj süresi sunuyor. Qi standartlarına sahip olan bu şarj istasyonu 15 Watt gücünde ve orijinal aksesuar olduğundan Mate 20 Pro ile tam uyumlu çalışabiliyor. Bu aksesuarla telefonu şarj etmek için yapmanız gereken tek şey istasyonu kutusundan çıkan adaptörle elektriğe bağlamak ve üzerine telefornu koymak. Bundan sonrasını telefon kendisi hallediyor.

Kablosuz şarj benim de kişisel olarak sevdiğim bir özellik. Zira bir kere kablosunu taktıktan sonra şarj istasyonu yerinde kalıyor ve siz sadece telefonu üzerine koyarak şarj işlemini gerçekleştiriyorsunuz. Bu da kablo arama, priz arama gibi dertleri ortadan kaldırması açısından önemli bir özellik.

Huawei Mate 20 Pro ters şarj

Gelelim bugüne kadar hiçbir telefonda bulunmayan ters şarj özelliğine. Huawei'nin Revers Charge adını verdiği yeni bir özellik ilk kez Mate 20 Pro'da kullanıldı. Bu özellik temelde telefonun aynı zamanda kablosuz bir şarj istasyonu gibi çalışması mantığına dayanıyor. Günümüzde piyasada ki kablosuz şarj istasyonlarının büyük bir çoğunluğu kablo ile elektriğe bağlıdır. Bu ürünlerin bir kısmı ise üzerinde pil taşır ve kablosuz taşınabilir şarj istasyonu olarak da kullanılabilir. İşte Huawei bu taşınabilir kablosuz şarj istasyonu özelliğini Mate 20 Pro'ya getirmiş.

Bu özelliği kullanmak için önce aktif etmeniz gerekiyor. bu işlemi ise Ayarlar/Pil/Kablosuz ters şarj menüsünden yapıyorsunuz. Bu menüye tıkladığınızda bu özellik aktif hale geliyor. Eğer aktifse tıklama ile pasif hale geçiyor. Aktif hale getirdiğinizde telefon size 'şarj etmek istediğiniz cihazı telefonunuzun arka yüzüne yerleştirin' ifadesini gösteriyor.

Yani aktivasyon işleminden sonra şarj etmek istediğiniz cihazı telefonun arkasına koyduğunuzda işlem başlıyor. Elbette bu işlem için diğer cihazın da kablosuz şarj özelliğini destekliyor olması gerekiyor. Günümüzde cep telefonlarının bir kısmı, bazı kablosuz kulaklıklar, bazı akıllı saatler bu teknolojiyi destekliyor. Acil durumlarda bu cihazları şarj etmek için Huawei Mate 20 Pro'yu kullanabiliyorsunuz.

Muhtemelen fark etmişsinizdir ama bu işlem telefonun pilini kullanıyor. Bu yüzden yaptığınız bu tarz şarj işlemleri pilin doluluk oranı azaltacaktır. Yani bu işlem pilin gücünü azaltıyor. Zaten acil durumlar dışında kullanılmasını önermeyeceğimiz bu yöntem günlük hayatta oldukça işe yarayacak bir fonksiyon.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU