Free Bird Havayolları kabin memuru Filiz Adak, Antalya'da uçağa binerken kalbi duran Belçikalı turist Ann Dewyspelaere'yi suni teneffüs yaptırarak yaşama döndürdü. Uzun bir uğraş sonucu kalbi yeniden çalışan ve nefes almaya başlayan turist kadın, ambulansla hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı. Hayati tehlikeyi atlatan 30 yaşındaki Ann Dewyspelaere, kendisini çiçekle ziyarete gelen hostesi görünce gözyaşlarını tutamadı.


15 günlük tatilini geçirdiği Antalya'dan geçen Çarşamba günü evine dönmek üzere Antalya Havalimanı Dış Hatlar- 2 Terminali'ne gelen Belçikalı turist Ann Dewyspelaere, uçağa bineceği anda bayıldı. Sevgilisi Jeroen Dhoof ne yapacağını şaşırırken, olayı farkeden Free Bird Havayolları'nın tecrübeli kabin memuru Filiz Adak hemen müdahale etti. Adak, solunumu duran Dewyspelaere'i sunni tenefüs ve kalp mesajıyla hayata döndürdü. Belçikalı turist ambulansla Anadolu Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Kabin Memuru Filiz Adak, bugün Free Bird Havayolları Kabin Hizmetleri Müdür Yardımcısı Tuğba Kınacı ve Kabin Eğitim Şefi Seyhan Uysal ile birlikte Ann Dewyspelaere'i ziyaret etti.


GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Oldukça yorgun görünen Dewyspelaere, hayatını kurtaran Adak'ı önce tanımadı. Olay gününe ilişkin hiç birşey hatırlamadığını söyleyen Dewyspelaere'e sevglisi Jeroen Dhoof, Adak'ın kendisine ilk müdahaleyi yapan kişi olduğu söylenince genç kadın gözyaşları içinde hostese sarıldı. Uzun süre Adak'ı bırakmayan ve sarılarak ağlamaya devam eden Ann Dewyspelaere, kendisine çiçek verip, “Geçmiş olsun” diyen hostese teşekkür etti.

Hostes Filiz Adak olay anını şöyle anlattı:
“Çarşamba günü Antalya'dan Belçika'nın Liej ve Brüj kentlerine seferini yapacak uçağa yolcuların kabul edildiği sırada 9-10 yolcunun yerde yığılmış bir kadın yolcunun başında oluduğunu fark ettim. Yolcuya ilk müdahaleyi yaptığımda solunumunun olmadığını gördüm. İki kez sunni tenefüs yapıp göğsünün şişip inmesini bekledim. Kalp ve nabzını tekrar kontrol ettiğimde cevap alamadım. Bu kez göğüs kafesinin üstüne kısa ve çok sert olmayan bir darbe ve ardından sunni teneffüse devam ettim.”


BAŞINI YANA ÇEVİRDİ

Hostes Filiz Adak, bu hareketinden sonra yolcunun yüz mimiklerinde hareket farkettiğini ve soluk alıp vermenin başladığını söyledi. Dewyspelaere'nin rahatça nefes alıp vermesini sağlamak için başını yana çevirdiğinde ağzından krem renginde su geldiğini, elini hastanın ağzına hafifçe sokarak peçete ile temizlediğini anlattı.


Müdahale nedeniyle uçakta 20 dakikalık bir rötar olduğunu ifade eden Adak, “Bunlar işimizin bir parçası. Aldığımız eğitim sadece ilk yardım değil, yolcularının emniyet unsurunu da içine alan bir ana eğitimdir. Sonuçta sağlık ekibi değiliz ama ilkyardım yapabilme yetisine sahip olmamız da gerekiyor” diye konuştu.


ŞANSLI OLMAYI DİLERİM

Hostes Adak, hayatını kurtardığı yolcu Dewyspelaere'i ziyaretinde oldukça duygusal anlar yaşandığını belirterek şöyle konuştu:
“Mesleki açıdan ziyade yaptığınız işin insani bir boyutu var. Hepimizin başına gelebilir. Benzer bir olay benim başıma da geldiğimde böyle şanslı olmayı dilerim. Ann Dewyspelaere'nin göz yaşlarıyla karşılaşınca soğuk kanlı durmaya çalıştım. Ama iç sesim şu an böyle değil.”