Horlayan insanlar ikiye ayrılıyor. Bunların arasında aşırı kilolu olanların horlamadan kurtulmalarının en iyi yolu, zayıflamak.
 
Geceleri horlayanların dörtte üçü uyku boyunca solunum duraklamalarına yol açan uyku apnesinden de muzdarip. Uyku apnesi kalp hastalığı, felç ve tansiyon riskini artırıyor. Horlamadan kurtulmak isteyenlere genelde yan yatmaları söylenir. Ama bazılarında uyku pozisyonunu değiştirmek pek işe yaramıyor.
 
Araştırmacılara göre horlayan insanlar ikiye ayrılıyor: Sadece sırtüstü yattıklarında horlayanlar ve ne şekilde yatarsa yatsın horlayanlar. İki binden fazla apne hastasını inceleyen İsrailli uyku araştırmacıları, bunların yüzde 54'ünün "pozisyonel" olduğunu, yani sadece sırtüstü yattıklarında horladıklarını tespit etti.
 
Başka çalışmalar kilonun önemli bir rol oynadığını gösteriyor. 1997'de yayımlanan geniş kapsamlı bir çalışmada, sadece sırtüstü yattıklarında horlayan hastaların genelde daha zayıf olduğu, yatma şeklinden bağımsız olarak horlayanların ise çoğunlukla daha kilolu olduğu görüldü.
 
Haliyle, ikinci gruptakilerin uykusu daha kötüydü. Ancak bu çalışma ayrıca, aşırı kilolu hastaların kilo verdiklerinde apnelerinin şiddetinin azaldığını gösterdi. Ulusal Uyku Vakfı'na göre, aşırı kilolu insanlarda uyku apnesinden kurtulmanın ve horlamayı temelli bitirmenin en iyi yolu, zayıflamak. (New York Times)