Artvin'in Hopa İlçesi’nde seçim kampanyasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingi öncesi ve sonrasında çıkan, emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun biber gazından etkilenip kalp krizinden öldüğü olayları protesto için Ankara’da yapılan gösteride gözaltına alınan 18 kişi, emniyetteki işlemlerinin ardından savcılığa sevk edildi. Bu arada aranan 2 Halkevleri üyesi de avukatlarıyla birlikte soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısına giderek ifade verdi. Bu kişilerden 15'i tutuklanarak cezaevine gönderildi
 
Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince adliyeye getirilen şüpheliler, soruyturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet savcısınca ifade verdi. Bu sırada Adalet Sarayı önünde Halkevleri ve ÖDP üyesi bir grup, gözaltıları adliye önünde protesto etti. 
 
Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, "Terör örgütü değil, hak mücadeleleri örgütüyüz. Burada kanun dışı hiç bir şey yok. Demokratik haklarını kullanarak eylem yapan üyelerimiz terörist muamelesi görüyor ve terör suçundan yargılanıyor. Gözaltına alınan kişilerin evlerinde yapılan aramalarda, Halkevlerinin yasal bazı yayınları ile bilgisayar klavyeleri delil olarak el konuldu. Bu şekilde baskılarla bizi yıldıracaklarını zanediyorlarsa yanılıyorlar" dedi. 
 
İlknur Birol’un konuşması sırasında söz alan Halkevleri üyesi 2 kişi de savcılığın haklarında yakalama emri çıkarttığını kaydederek, hiçbir yere kaçmadıklarını ve teslim olmaya geldiklerini söyledi. Bu kişiler, daha sonra avukatlarıyla birlikte soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısının yanına gitmek üzere adliyeye girdi. Adliye önünde yaklaşık 1 saat eylem yapan grup, daha sonra sloganlar atarak alkışlarla ayrıldı. Bu arada polis eylem nedeniyle adliye etrafında geniş güvenlik önlemleri aldı. (DHA)