Genel Müdür Yamasaki, motosiklet satışlarını 9 binden 12 bine çıkaracaklarını belirterek, “Bu yıl iç pazarda 12 bin, ihracatla 12 bin olmak üzere toplam 24 bin adet Civic satmayı umuyoruz” dedi

Honda, Türkiye'de hedef büyüttü. Türkiye'de üretim yapan 6 ana markadan biri olan Honda, Civic satışlarında yüzde 20, motosiklet satışlarında ise yüzde 33'lük büyüyecek. Honda Türkiye Genel Müdürü Hideto Yamasaki, motosiklet pazarının, emisyonda Euro 3'e geçilmesiyle ciddi bir kayıp yaşadığını söyledi. Pazarın 300 binlerden bir anda 150 bine gerilediğine işaret eden Yamasaki, “Bu yıl da 130-140 bin seviyesinde bir pazar bekliyoruz. Yüksek vergilerle fiyatlar 2 katına kadar çıkıyor. Türkiye pazarı, 70 milyonluk bir nüfus için çok düşük bir satış hacmine sahip” dedi.

Agresif bir yıl yaşayacağız

2011'de agresif bir politika izleyeceklerini vurgulayan Yamasaki, “Eurasia Moto Bike fuarında 6 yeni modelimizi sergiledik. Bu yıl itibariyle son 3 yılda kaybettiğimiz pazarı geri alıp atağa kalkacağız. Bunu gerçekleştirmek için de fiyatları gözden geçirdik. Satışları desteklemek adına bu yeni modellerde fiyatlarımızı minimum seviyeye çektik" diye konuştu.

Yeni modelleri Tayland gibi lojistik maliyetin daha düşük olduğu üretim bölgelerinden getirmeye başladıklarına işaret eden Yamasaki, geçen yılı 9 bin adetlik motosiklet satışıyla kapattıklarını, bu yıl hedeflerinin ise yüzde 33'lük artışla 12 bine ulaşmak olduğunu ifade etti.

Otomotivdeki hedefleri hakkında da bilgi veren Honda Türkiye Genel Müdürü, Honda'nın Türkiye'de 50 bin adetlik üretim kapasitesine sahip olduğunu ancak geçen yıl 20 bin adetlik üretim yapıldığını hatırlattı. Öncelikle 50 bin adetlik kapasiteyi gerçekleştirmeleri gerektiğine işaret eden Yamasaki, şöyle devam etti:

Yeni yatırımları düşünebiliriz

“Ondan sonra üretim merkezini genişletmek için yeni yatırım yapmayı düşünebiliriz. Elbette Türkiye'deki satışlarımız ve ihracat pazarlarımız, üretim artışına katkı sağlayacak. Bu yıl yeni Civic modelini üretmeye başlayacağız. 2011'de iç pazarda 12 bin, ihracatla 12 bin olmak üzere toplam 24 bin adet civarında Civic satmayı umuyoruz. Geçen yılki 20 binlik üretimimiz yüzde 20 artışla 24 bine ulaşacak.

Türkiye heyecan verici bir pazar

Türkiye'nin, küresel krizden en hızla çıkan ekonomilerden biri olduğunu ifade eden Yamasaki, ülkelerin kriz sürecinde pazarını harekete geçirmek için çalışmalar yürüttüğünü ancak Avrupa ülkelerinde halen “ikinci dip” kaygılarının bulunduğunu hatırlattı. Yamasaki, Türkiye'nin dayanıklı bir ekonomisi olduğunu ve pazarın çok başarılı şekilde büyüdüğünü söyledi. Yamasaki, Honda'nın bir pazarın çok güçlü olduğunu düşündüğünde orada üretim sahası kurduğunu kaydederken, Türkiye pazarının “potansiyelini” ve “çekiciliğini” gördüklerinden ülkede olduklarını anlattı.

Türkiye'deki görevine 4 ay önce başladığına değinen Yamasaki, Honda'nın paydaşlarıyla, ortaklarıyla, müşterilerle, basınla iletişimi artırmayı istediğini ifade ederek, Türkiye'de bulunmaktan mutlu olduğunu ve Türkiye'yi heyecan verici bulduğunu belirtti.

HABER: Gökhan KARA / OTO STOP