Ebeveynlere 'erkek çocuklarının eşcinsel olup olmadığını anlamada' yardım ettiğini öne süren ayrımcı iPhone uygulaması tepki topluyor.
 
Uygulama, “Oğlunuz müzikal komedi mi, Madonna mı, yoksa futbol izlemeyi mi sever?” tarzında 20 tane soruyla erkek çocuklarının eşcinsel olup olmadığını belirlediğini iddia ediyor. Sivil toplum örgütlerine göre sorular bir yana, 'erkek çocuğun eşcinsel olup olmadığının' bir sorun olarak kabul edilmesi bile ayrımcı ve homofobik bir düşünce.
 
Android Market’lerde 4.95 TL’ye satışa sunulan ve yakın zamanda internet sitesinden kaldırılacağı belirtilen uygulama LGBT ve insan hakları derneklerinin tepkisini çekmiş durumda. Uygulamanın toplumda cinsel ayrımcılığı teşvik ettiğini söyleyen dernekler, mevcut uygulamanın Android Market’ten bir an önce kaldırılmasını talep ediyor.
 
Uygulamada "Oğlunuz şık giyinmeyi seviyor mu?", "En yakın arkadaşı kız mı?", "Boşandınız mı?" gibi sorular da var. Sorular yanıtlandıktan sonra “Başka türlü düşünmeye kendinizi zorlamayın; oğlunuz eşcinsel” gibi bir yargı cümlesiyle karşılaşmak olası.
 
CBS'te yer alan habere göre Eşcinsel, Lezbiyen ve Heteroseksüel Eğitim Ağı yönetim kurulu üyesi Eliza Byard uygulamayı son derece saçma ve ürkütücü buluyor. Byard, "korkunç stereotiplerin kabulllenildiği, komik gibi gelen sorularla insanların korkutulduğu, erkek çocuk eşcinselse sorumlunun ebeveyn olduğu gibi bir yargı barındıran bir uygulama" diyor.
 
Fransız geliştirici ise, uygulamanın bilimsel olmadığını ve ebeveynlerin oğullarının eşcinsel olduklarını kabul etmelerinde esprili bir yaklaşım olduğunu savunuyor.