Film yapmak masraflı iş. Hele ki dünyanın en büyük film fabrikası Hollywood’da gerçekleşiyorsa. Ama artık genç yönetmenler bunun çaresini buldu. Birçok projeyi internet üzerinden tüm dünyanın desteğiyle gerçekleşmesini sağlayan internet sitesi Kickstarter ile artık herkes film yapımcısı. Son örneği Türkiye’de de cuma günü vizyona giren ‘Keşke burada olsan’ filmi.

ABD’de de yayınlanan Scrubs dizinin popüler oyuncusu Zach Braff’ın yapımcılığını üstlendiği film, geçen mayısta 46 bin kişinin bağışıyla çekildi. Film, toplamda 6 milyon dolarlık bütçeyle çekilirken bu rakamın 3.1 milyon doları bağışçılardan geldi. Aslında bağışçılar Braff’ın talebinden fazlasını bağışladı. Mayısta Kickstarter’de projeyi başlatan Braff, 2 milyon dolar talep etmişti.

SETE KATILMA İMKÂNI
Yapılan bağışların ücretleriyse 10 dolardan başlıyor 9 bin dolara kadar çıkıyor. Braff’ın projesine bağış yapanlarsa eli boş dönmüyor. Projeye en düşük bağış olan 10 dolar verenler, ‘Keşke burada olsan’ çekimlerinin raporlarını günlük olarak elde edebiliyor. 20 dolar verenler film müziklerine sahip olabiliyor. Ancak asıl ödüllerse 150 dolar ve üzeri bağışlar için.

Braff’ın paylaştığı listeye göre 150 dolar bağışlayanlar imzalı DVD, 600 dolar bağışlayanlar filmin oyuncularıyla tanışma imkanı, 1500 dolar verenler set ziyareti ve 9 bin dolar bağışlayanların ismiyse filmin jeneriğine isminin yazılması şansına sahip. En fazla bağış yapılan kategoriyse 40 dolar karşılığında tişört verilen seçenek oldu. Bu kategoriye yaklaşık 10 bin kişi tarafından bağış yapıldı.

TOM HANKS SIRADA
Kickstarter, Hollywood yıldızlarının da dikkatini çekmeyi başarıyor. Bu isimlerden biri de ünlü yıldız Tom Hanks. ‘Junction’ adındaki bir bağış toplama platformunda yer alan Hanks’in ‘A hologram for a king’ filmi vizyona çıkmak için gün sayıyor. Film için büyük Hollywood yatırımcılarının kapısını çalmayan Hanks, ilk kez bağışçılardan topladığı parayı kullanacak. Başka bir örnekse yine bir Hollywood yıldızı Kristen Bell’in de oynacağı Firefly filmi. 5.7 milyon dolar bağış toplayan filmin gelecek yıl gösterime girmesi bekleniyor. Öte yandan amatör film yapımcıları da Kickstarter’ı kullanarak filmlerini çekiyor. ‘Auoro’ adlı film Türkiye’de dahil olmak üzere tüm ülkelerde sonbaharda gösterime girecek.

Festival bile düzenlendi
KICKSTARTER’da çekilen filmlerin daha fazla kitleye ulaşması için etkinlikler de düzenleniyor. Bu yıl ikincisi düzenlenecek festival de bunlardan biri. New York, Los Angeles ve Londra’da düzenlenecek festivalde, 18 dikkat çeken proje gösterilecek. Filmler açık havada gösterime girecek. Festivale katılımsa ücretsiz olacak.

Kickstarter nedir?
2009 yılında kurulan Kickstarter, proje sahipleriyle bu projelere bağışta bulunmak isteyenleri bir araya getiriyor. İnternet sitesi üzerinden ulaşılabilen Kickstarter’da bağış yapabilmek veya proje sunabilmek için üye olunması gerekiyor. Proje için gereken bağış miktarının toplanması halinde Kickstarter yüzde 5 komisyon alarak gerisini proje sahibine veriyor. Bağış miktarının belirlenen seviye altında kalması halindeyse bağışçılardan alınan paralar geri ödeniyor.