Tank var teknoloji yok
 
Başbakan Erdoğan’ın seçim beyannamesini değerlendiren ekonomi çevreleri, hedeflerin havada kaldığını, insan odaklı olmadığını belirtiyor. Uzmanlar, vaadlerin ‘belediye mantığıyla’ hazırlandığı görüşünde.
 
AK Parti lideri ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün açıkladığı 2023’e endeksli ‘çılgın projeli’ seçim beyannamesi ekonomi çevrelerini tatmin edemedi. Hedeflerin havada kaldığı ve insan odaklı olmadığı noktasında birleşen uzmanların ortak eleştirisi ise beyannamenin ‘belediye mantığıyla’ hazırlanması oldu.
 
Erdoğan’ın açıkladığı seçim beyannamesinde yer alan hedefler arasında, sosyal paylaşım ağı Facebook kullanımında dünya dördüncüsü olan, anlık mesajlaşma servisi MSN kullanımıyla dünya sıralamasında ilk 10’a giren ancak bilişim teknolojilerinin üretime yansıtılmasında 138 ülke arasında 71’inci olan Türkiye için, bilişim teknolojisine ilişkin vaadlerde yer almadı.
 
Uzmanlara göre seçim beyannamesi; dünyanın sayılı metropelleri arasında yer alan İstanbul’dan iki kent daha çıkarmayı hedefledi ancak, AK Parti’nin ‘ileri demokrasi’ söylemine rağmen, Kürt sorununun çözümü, savunma harcamalarının azltılması gibi konularda yeni bir açılım getirmedi.
 
Taraf’a değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, yüzde 7 büyümenin gerçekçi olmadığını belirtirken, “Yıllık yüzde 5 büyümenin sağlanması, dolar kuru, TL’nin değerlenmesi gibi faktörlerin de desteğiyle 2023 yılında zaten 2 trilyon dolar milli gelir hedefi yakalanmış olur.
 
Ancak, mesele halkın bu gelirden ne kadar pay alacağı” görüşünde birleşti. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın halen dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olan Türkiye’yi 2023’e kadar 10’uncu büyük ekonomi yapma hedefini de değerlediren uzmanlar, “Bunu yaparken yaşam kalitesi bakımından dünyada 83’üncü, milli gelir sıralamasında en alttlarda bulunan vatandaşlara yönelik de projeler oluşturması gerektiğini belirtti.
 
Yüzde 10’ların üzerinde seyreden işsizliğin nasıl yüzde 5’e indirileceği, cari açığın nasıl aşağıya çekileceği de ekonomi çevreleri tarafından sorgulanırken, zorunlu eğitimin 12-13 yıla çıkartılmasının dışında eğitimin kalitesine önem verilmesi gerektiği vurgulandı.
 
2.15 doların altında yaşayan kalmayacak
 
» 2015’e kadar günlük 2.15 doların altında bir gelirle yaşamak zorunda kalan vatandaş kalmayacak. » 2023’te Ar-Ge harcamalarını milli gelirin yüzde 3’üne çıkaracağız. » 2023 yılına kadar orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya’nın üretim üssü olacağız. » Askerlerin kullandığı silah, araç, gereç ve mühimmat bakımından yerli üretim ve teknolojiyi yüzde 50’ye çıkararak, 2023’te kendi milli tüfeğini, topunu, tankını, helikopterini, uçağını, insansız hava araçlarını, uyduların, tasarlayıp, üreten bir Türkiye olacak. » 50 bin olan ihracatçı sayımızı 100 bine çıkaracağız. » Dünya çapında tanınan en az 10 marka oluşturacağız. » 2023 yılında dünya mal ticaretinde yüzde 1.5 oranında pay sahibi olacağız. » Her ilde bir saatten daha kısa sürede bir havaalanına ulaşma imkânı olacak. Yeni yapılacak havaalanları ile mevcut 165 milyonluk yolcu kapasitesi yıllık 400 milyon yolcuya ulaştırılacak. » İstanbul’a en az 60 milyon yolcu kapasiteli bir, 30 milyon yolcu kapasiteli iki, 15 milyon yolcu kapasiteli üç olmak üzere toplam altı yeni havaalanı yapılacak. » Kişi başına milli gelir 2015 yılında 14 bin, 2019 yılında 18 bin 685, 2023 yılında da 25 bin 76 dolar seviyesine yükselecek. » İhracat, 2023’te 500 milyar dolara yükselecek. » Vergi politikası ekonomik büyümeyi ve istihdamı destekleyecek şekilde gözden geçirilecek. » Kamu-özel sektör ortaklığı modeliyle sağlık tesisleri, Ar-Ge birimleri dev şehir hastaneleri oluşturulacak. Ankara’da bir, İstanbul’da iki dev hastane hedefleniyor. » Öğrencilere ucuz barınma imkânı
 
OECD’ye göre Türkiye
 
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’na (OECD) göre Türkiye, bir çok alanda OECD ülkelerinin gerisinde.
 
taraf