Akşam'ın haberine göre, CNR Fuarcılık'ın kullandığı Yeşilköy'deki salonların sahibi İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A.Ş, fuar merkezinin depreme dayanıklı olup olmadığını belirlemesi için İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı ve Deprem Uygulama Araştırma Merkezi'ne başvurdu. Profesörler İbrahim Bakırtaş ve Ahmet Sağlamer'den oluşan heyet, sergi salonlarında inceleme yaptı. Hazırlanan raporda, 1 ve 3 numaralı salonların tamamının, 5 numaralı salonun ise bir bölümünün depremde riskli olduğu belirtildi. Diğer 5 salonun ise sağlam olduğu belirtildi.  
 
Bunun üzerine Dünya Ticaret Merkezi Bakırköy 6. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne müracaat ederek ikinci bir tespit istedi. Mahkeme, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim üyeleri Prof. Zafer Öztürk ve Yrd. Doç. Dr. Lütfü Yazıcıoğlu'nu bilirkişi olarak tayin etti. İTÜ raporunu doğrulayan bilirkişi heyeti, şu görüşlere yer verdi: '1 ve 3 numaralı sergi salonları, 2007'de yürürlüğe giren 'Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkındaki Yönetmelik' ve diğer yönetmelikler çerçevesinde, 'Can Güvenliği ve Hemen Kullanım Performansı Düzeyi'ni sağlamıyor. 5 numaralı salondaki üç bölümden biri riskli, diğerleri değil.' Benzer yöndeki iki raporun ardından Dünya Ticaret Merkezi, başta Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile CNR Fuarcılık olmak üzere 14 kuruma durumu bildirdi: 'Raporlar değerlendirildiğinde ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya kalındığı aşikardır. 
 
Kiracı şirket CNR Fuarcılık bu salonlarda fuar organizasyonu düzenliyor ve önümüzdeki sürece planlar yapıyor. İDTM A.Ş yönetimince Deprem Yönetmeliği'ne göre fuar alanlarında can ve mal güvenliğinin sağlanması için girişimlere başlanmıştır.' İstanbul Dünya Ticaret Merkezi Genel Müdürü Haluk Kanca da 'Biz bir tespit yaptık. Kendi tespitimizi mahkemenin bilirkişisi de doğruladı. Bu tespitimizi ilgili kurumlarla paylaştık. Tedbir alınmasını istedik' dedi.
 
 'Yıldırmak istiyorlar'  
 
 UYARI yazısını alan fuar alanlarının kiracısı ve işletmecisi CNR Fuarcılık, İstanbul Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden Prof. Süleyman Dalgıç, Yrd. Doç. Dr. Turgay Coşgun ve Araştırma Görevlisi Barış Güneş'e riskli denilen 1,3 ve 5 numaralı salonlara ilişkin inceleme yaptırdı. Heyet raporunda, salonların deprem yönetmenliğine uygun olduğu belirtildi. Bu defa kiracı CNR Fuarcılık Bakırköy 7. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurup ikinci kez tespit istedi. Mahkeme tarafından bilirkişi atanan Mimar Önder Korucu ve İnşaat Mühendisi Ahmet Yaşa da salonların depreme dayanıklı olduğu yönünde rapor verdi. Fuar alanlarının sahibi İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A.Ş'nin aldığı raporların doğru olmadığını beliriten CNR Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı Özhan Carda, tepkili: Biz de bilirkişilere, üniversite hocalarına rapor hazırlattık. Bu raporlar üzerine Bakırköy Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Soruşturma başlatıldı. Bu alanı işletmemiz istenmiyor. Hedef, bizi tahliye etmek. O yüzden bu tarz raporları yayınlayarak, bizi yıldırmak istiyorlar.
 
 - Dünya Ticaret Merkezi'nin talebi üzerine Bakırköy 6. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi, üç sergi salonunun depreme dayanıksız olduğunu rapor etti.
 
- Bunun üzerine CNR Fuarcılık, Bakırköy 7. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak tespit istedi. Tayin edilen bilirkişi heyeti, 'Salonlar deprem yönetmeliğine uygun' dedi.