Konya'nın Akşehir ilçesinde bu yıl 55'ncisi düzenlenen, "Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca'yı Anma ve Mizah Günleri" kapsamında temsili Nasreddin Hoca, adını taşıyan müzeye gidilerek etkinliklere davet edildi. Etkinliğin ilk gününde Nasreddin Hoca göle değil Akşehir Deresi'ne maya çaldı. 

Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesinde başlayan etkinliklere Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Baloğlu, Ayşe Türkmenoğlu, Akşehir Kaymakamı Ali Dursun, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

Etkinlikler kapsamında Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi'ne gelen Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ve protokol üyeleri, temsili Nasreddin Hoca Münib Engin Noyan'ı etkinliklere davet etti. Çıraklarıyla müzeden çıkan temsili Nasreddin Hoca, kapının önünde kendisini bekleyen eşeğine ters binerek etkinliklerin başlayacağı Nasreddin Hoca meydanına hareket etti. Protokol üyelerini ve halkı selamlayan Nasreddin Hoca kortej eşliğinde türbesi önündeki meydana yürüdü.

'TUTSUN' DİYEREK MAYA ÇALDI

Nasreddin Hoca'nın etkinliklere katılmasının ardından protokol üyeleri, Nasreddin Hoca Meydanı'ndaki"Maya Çalma" törenine katıldı. Eşeğinden inen hoca, Akşehir Deresi'nde mayanın çalınacağı yere geldi. Allah'dan insanlığa huzur, afiyet ve bereket niyaz ettiğini söyleyen Nasreddin Hoca, "Ramazan'ın şu güzel günlerinde ümmeti Muhammedi sıkıntılarından kurtarması ve inşallah Allah'ımızın mübarek Kur'an da bildirdiği gibi en hayırlı ümmet olmayı bizlere nasip etmesi niyazıyla maya çalıyoruz. Ya tutarsa diye değil, tutsun diye yoğurdu çalıyoruz" dedi. 

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya yaptığı konuşmada, tüm dünyanın tanıdığı, öğütlerinden feyz aldığı hikmet ve nükte dehası Nasreddin Hoca'yı vefatının 730'uncu yılında mübarek Ramazan ayında rahmet ve minnetle andıklarını söyledi. Başkan Akkaya, "Devrin önde gelen ulemasından dersler almış, müderrislik ve kadılık gibi makamlarda bulunmuş olan hocamız mütevazi yaşantısıyla halkın adeta dili, gözü, kulağı olmuştur. toplumda gördüğü yanlışlıkları ve aksaklıkları nükteli bir üslupla eleştirmiş, incitmeden ve rencide etmeden dile getirmiştir. Yunus Emre ve Mevlana Hazretleri'nin şiirle verdiği öğütleri o nükte ve latifeyle vermiştir. Nasreddin Hoca'mız Türk dünyasında, Balkanlarda, Orta Asya'da çok geniş bir coğrafyada yaşamaktadır. Nasreddin Hoca'nın torunları olarak çok sevdiğimiz hocamızı yaşatmak ve anmak için her yıl 5-10 Temmuz tarihlerinde onun adına ulusal ve uluslar arası etkinlikler yapıyoruz"dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, Akşehir denince akla Nasreddin Hoca geldiğini söyledi. Başkan Akyürek, "Şehirler yerleşim yerleri bazı olgularla olaylarla, şahıslarla bütünleşerek değer kazanıyor. Ülkemizde ve dünyada birçok önemli şehir bazı isimlerle temsil edilir. Nasıl Konya Mevlana demekse Akşehir de Nasreddin Hoca demek. Akşehir dünyada Nasreddin Hocayla tanınıyor. Bizlere düşen görev kültürümüzün bir yansıması olarak yeni kuşaklara atılması, aktarılmasıdır" diye konuştu.

AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu da, Akşehir halkının Nasreddin Hoca gibi hoşgörülü olduğunu belirtti. Baloğlu, "Akşehirli aynen Nasreddin Hoca gibi hoşgörülü, sevecen, misafirperver, içten bir yapı sergiler. Çünkü Nasreddin Hocasından onu görmüştür. Öyle davranmaya da devam edecektir" şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Nasreddin Hoca'nın insanlara değerler eğitimini mizahla verdiğini dile getirerek, "800 yıl yazılı bir eseri olmadan ama insanların ruhuna hitap edecek, değerlerini sorgulayacak, söylediği onlarca ifadeyle büyük bir coğrafya'ya hükmeden bir zat. Aslında bizim yapmaya çalıştığımız değerler eğitimini o sadece çocuklar değil her yaşta insan için bir mizahla yapmış. İnsanoğlu bazen yermiş, bazen de çocuğa 'parayı veren düdüğü çalar' diyerek o yaşta başka bir eğitim vermiştir. O büyük insanı rahmetle ve minnetle anıyoruz" ifadelerini kullandı.

NASREDDİN HOCA CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

Temsili Nasreddin Hoca, Münib Engin Noyan ise konuşmasında 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak seçimlerde Hoca Nasreddin olarak Cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıkladı. Yaptığı açıklama alkışlarla karşılanan temsili Nasreddin Hoca, "Rabbim sizleri bu büyük mirasın temsilcisi olarak iki cihanda abat eylesin. Sizlere son sözüm şu; şu andan itibaren sizlere kendimi Nasreddin olarak Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'na aday olarak gösteriyorum. Bu konuda son derece ciddiyim. Hoca Nasreddin Türkiye Cumhurbaşkanı olmaya layık en önemli zevattan biridir. Bütün dünya onu tanır ve bizim de böyle birisine ihtiyacımız vardır. Allah'ım milletimizi yönetenlerden devletimize hizmet eden en büyüğünden en küçüğüne Nasreddin Hoca basireti ve hikmeti nasip etsin" dedi.

Konuşmaların ardından Akşehir Kültür, Spor Halk Oyunları ekibinin folklor gösterisi beğeniyle izlendi.