Türk Böbrek Vakfı'ndan yapılan açıklamada sağlıklı beslenmenin Türkiye'de gerçek anlamıyla ve yeterince bilinen bir kavram olmadığı belirtildi. Bu durumun hastalıkların tedavisinde daha da önem kazandığını belirten TBV, Türkiye Diyetisyenler Derneği işbirliğiyle yarın yapılacak bir toplantıda konunun uzman taraflarının bir araya getirileceğini bildirdi.

TÜRKİYE'DE 70 BİN BÖBREK HASTASI TIBBİ BESLENME TEDAVİSİNDEN YARARLANMIYOR
TBV açıklamasında, "Böbrek hastalıklarında beslenme, hastaların kaliteli ve uzun yaşamaları konusunda çok büyük önem taşıyor. Türkiye'de 70.000 Son Dönem Kronik Böbrek yetmezliği hastası da gerektiği gibi tıbbi beslenme tedavilerinden faydalanamıyor" denildi.

Açıklamaya göre Türkiye Diyetisyenler Derneği İstanbul Şubesi de Türkiye'deki tüm diyaliz merkezlerinde "Böbrek hastalıklarında beslenme" konusunda uzman diyetisyen çalıştırılmasının zorunluluğuna dikkat çekiyor. Böbrek hastalıklarını tetikleyen obezite, hipertantiyon ve benzeri hastalıkların önlenmesi için sağlıklı beslenme konusunda önemli bir farkındalık çalışması da yürütülüyor.

HIZLI ZAYIFLAMAK İSTEYENLER BÖBREKLERİNİZ TEHDİT ALTINDA

Türk Böbrek Vakfı şu uyarılarda bulundu:

"Diyetisyen kontrolünde zayıflamayan, hızlı kilo vermek isteyen şişman kişilerin de böbrekleri tehdit altında Bu kişilerde, böbrek taşları, safra taşları, hipertansiyon, ilk dönem böbrek rahatsızlıkları, kan yağlarının aşırı yükselmesi, damar tıkanıkları, kalp ve karaciğer hastlaıkları vb hastalıkların ortaya çıkma riski çok yüksek.

Sağlıklı beslenmeyen ve diyetisyen kontrolünde olmayan Böbrek Hastaları, beslenme bozukluğuna bağlı olarak; malnutrisyon, mineral dengesizlikleri, tansiyon sorunları, anemi, kemik bozuklukları,osteoporoz, üre artışı böbrek fonksiyonlarının, idrar çıkartamama gibi sorunlarla karşılaşıp, nihayetinde son dönem böbrek hastalığı denen durumu gelebiliyorlar.

Bu kötü tablonun iyileştirilmesi ve kaliteli bir yaşama dönüşmesi ise yine tıbbi beslenme tedavileri ile mümkün oluyor. Sağlıklı bireylerin ise başta böbrek hastalıkları olmak üzere, kalp damar, karaciğer, safra, mide-barsak hastalıkları ve kanser gibi hastalıklarından korunması için yeterli ve dengeli beslenmeye, su ve tuz (mineral) dengesine dikkat etmesi gerekiyor."

Tüm bu konuların güncel ve bilimsel bilgiler ışığında masaya yatırılacağı, yarın İstanbul'da ve E-5 Karayolu Üzeri, Eserkent Sitesi yanı Güneş Sok. No: 2 Bahçelievler adresindeki Türk Böbrek Vakfı Konferans Salonu'nda yapılacak toplantıya; TBV Başkanı Timur Erk, Diyetisyenler Dr. Diyetisyen Zeynep Koç, Doç.Dr.Gül Kızıltan, Dr. Ayhan Dağ, Dyt. Kamile Su, Prof.Dr.Rümeyza Kazancıoğlu Prof. Dr. M. Şükrü Sever, Doç. Dr. Emel Özer ve Prof. Dr. Lale Sever gibi önemli isimler katılacak.