Ankara ve İstanbul arasındaki ulaşımı 3.5 saate indirecek olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı, üç tarihi törenle başlayacak. 533 kilometrelik mesafeyi 3.5 saate indirecek olan tren için, 25 Temmuz'da, Eskişehir, Bilecik ve İstanbul'da üç ayrı organizasyon düzenlenecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, kurmaylarıyla katılacağı bu törenlerde, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine iki hafta kala gövde gösterisi yapacak. Cumhurbaşkanlığı Vizyon Belgesi'ni kamuoyuna açıklarken, önümüzdeki dönemde de demiryollarına önem vereceğini söyleyen Erdoğan, "Yüksek Hızlı Tren Konya ve Eskişehir'den sonra İstanbul ile de buluşuyor. Yıllarca ihmal edilmiş olan demiryollarını biz güçlendirdik. Yüzyılın projesi olarak adlandırılan Marmaray'ı halkımızın hizmetine sunduk" diyerek konuya vurgu yaptı.

Güzergâhındaki il ve ilçelerin yanı sıra bütün Türkiye'de turizm ve ticareti canlandıracak olan hattın açılışı, 25 Temmuz Cuma günü üç ayrı törenle gerçekleştirilecek. Buna göre, YHT'nin Eskişehir, Bilecik ve İstanbul duraklarında tören yapılacak. Gidilecek duraklarda Başbakan Erdoğan'ın vatandaşlara seslenmesi planlanıyor. Projenin ilk etabı olan Ankara-Eskişehir hattı 2009'da açıldığından, Ankara'da tören öngörülmedi.

Ankara-İstanbul YHT'nin açılışı daha önce çeşitli nedenlerle iptal edilmiş, son olarak 11 Temmuz'da gerçekleştirilmesi öngörülen tören, Başbakan'ın Cumhurbaşkanlığı Vizyon Belgesi'ni açıklaması dolayısıyla 25 Temmuz'a bırakılmıştı. 

Ankara- İstanbul Hızlı Tren Hattı, "yeni Türkiye"nin, yeni yüzü de olacak. YHT; Ankara, Sincan, Polatlı, Eskişehir, İnönü, Vezirhan, Köseköy, Gebze ve Haydarpaşa hattını izleyecek. Marmaray ile bütünleşecek olan hat, böylece Avrupa'dan Asya'ya kesintisiz ulaşım sağlayacak. Ardından Yozgat, Sivas, Erzincan hattına uzayacak olan hat, Bakü-Tiflis-Kars Demir İpek Yolu projesi tamamlandığında Pekin'den Londra'ya kesintisiz demiryolu ağının da önemli bir parçası olacak. Oğuzhan ŞAHİN / TÜRKİYE GAZETESİ

YHT İLE TURİZM GELİŞİYOR

Ankara ile İstanbul arasındaki ulaşım süresini kısaltacak olan hızlı trenden, turizm sektörünün beklentisi de yüksek. Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan Acar, 2009'dan bugüne kadar 50 bin sefer yapan YHT ile 14 milyon 857 bin yolcunun seyahat ettiğini söyledi. Hattın Sivas projesiyle turizme daha büyük katkı sağlamasını beklediklerini söyleyen Acar, "Konya ve Eskişehir'de yaşayan vatandaşlar, hafta sonu veya günübirlik geziler için Ankara'ya gidiyor. Konforlu, ekonomik ve kısa seyahat süresi sebebiyle de YHT'yi tercih ediyor. Hızlı tren, inanç turizminden tarih turizmine, kültürel faaliyetlerden termal ve kış turizmine kadar birçok turizm çeşidine doping olacak" dedi.