Sorguda, emekli Albay Doğan ve öldürülen Tuğgeneral Cingöz'ün örgütle ilişkileri üzerinde duruldu.

Yılbaşından sonraki tahliyelerle gündeme gelen Hizbullah örgütüne yönelik son operasyonda gözaltına alınan 13 zanlıya ilk kez örgütün Ergenekon ilişkisi soruldu. Zanlılara Emniyet'te, JİTEM'in kurucularından olduğu belirtilen emekli Albay Arif Doğan'ın, Hizbullah'ı kendisinin kurduğuna yönelik sözleri ve Hizbullah'ın ölen lideri Hüseyin Velioğlu ile 1991'de öldürülen Tuğgeneral Temel Cingöz'ün ilişkilerine dair sorular yöneltildi. Hizbullahçılar, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesinde yapılan değişikliklerin ardından 4 Ocak 2011 günü Edip Gümüş, Cemal Tutar ve Mehmet Varol gibi yöneticilerin salınması ile gündeme gelmişti. Edinilen bilgilere göre Hizbullah'ın Ergenekon ile olan ilişkisi İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından ilk kez 20 Aralık 2009'da Batman'dan yapılan bir elektronik posta ihbarı üzerine mercek altına alındı.

Ergenekon konulu 1881 sayılı ihbarda, Batman'da Hizbullah'ın eylemlerine katıldığını belirten kimliği belirsiz ihbarcı, örgütün eski lideri Hüseyin Velioğlu ile 1991'de öldürülen Tuğgeneral Temel Cingöz'ün yakın ilişkilerine tanık olduğunu öne sürdü. Kendisini asıl endişelendirenin birçok Müslüman'a güneydoğuda silahlı eğitim veren Y.Y.'nin durumu olduğunu kaydeden ihbarcı, özel harpte görevli olan Y.Y.'nin İstanbul'daki 1. Ordu Komutanlığı'nı mesken tuttuğunu öğrendiğini iddia etti. Y.Y.'de birçok eğitim malzemesi olduğunu kaydeden ihbarcı, Hizbullahçılara Lübnan Hizbullah'ı ile El Kaide'nin Afganistan eğitim CD'lerinin izlettirildiğini ileri sürdü. İhbarcı mektupta şöyle dedi: "CD'lerden izlediklerimizi biz de eğitim boyunca uyguluyorduk. Silah kullanmanın inceliklerini öğretiyordu bize. Cepten dinlemeye karşı nasıl tedbir alınması gerektiğini, takip nasıl yapılır, takip edildiğimizi nasıl anlarız ve nasıl kurtuluruz bütün bunların tekniklerini verirdi. Eğitim sırasında sürekli PKK'lılardan olumsuz bahsedilir, PKK'lılar düşman diye tabir edilirdi. Bütün bu gelişmelerden anladığım kullanıldığımızdır. Yetkililerden istediğimiz Hizbullah'ın kim tarafından ve neden kullanıldığıdır?"

ÖRGÜTÜ KİM KURDU?
Bu ihbar mektubu üzerine zanlılara Y.Y.'nin Hizbullah örgütünün eğitiminde rol oynayıp oynamadığı ile Hizbullah'ın Ergenekon örgütü tarafından kurulmuş bir örgüt olup olmadığı soruldu. Zanlılara ayrıca Emniyet eski İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu'nun 28 Şubat 2008 günü savcılık ifadesinde dile getirdiği Hizbullah Lideri Hüseyin Velioğlu ile Adana eski Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Temel Cingöz'ün samimiyeti ve Ergenekon sanıklarından emekli Albay Arif Doğan'ın "Hizbul-Kontra'yı ben kurdum. Şimdiki Hizbullah değil. Hüseyin Velioğlu'nun kurduğu ilk teşkilattı bu. Bu teşkilatı ben kurmuştum" şeklindeki sözleri de hatırlatıldı. Bülent Orakoğlu, ifadesinde Hüseyin Velioğlu'nu Temel Cingöz paşanın yanında adeta emir eri gibi saygıyla beklerken bizzat gördüğünü kaydetmişti. Bu bilgiler çerçevesinde bir tetikçi gibi kullanılan örgüt ile Ergenekon örgütü arasındaki ilişkinin sorulduğu zanlıların Emniyet ve savcılıkta susma haklarını kullandıkları öğrenildi. Bu arada Hizbullah örgütüne yönelik yapılan operasyon çerçevesinde Kartal'da bulunan Furkan-Der isimli dernekte ele geçirilen Samsung marka harici diskte porno görüntülerin bulunduğu emniyet kayıtlarına girdi. Gerek zanlılar gerekse de zanlı avukatları görüntülerden haberdar olmadıklarını savundular ve Furkan-Der'den bu tip görüntülerin çıkmasına ihtimal vermediklerini söylediler.