Hizbullah davasında Cmk 102. Madde'den tahliye edilen 3 sanık hakkında adli kontrol yükümlülüğüne uymadıkları gerekçesiyle yakalama kararı verildi. Sanıkların yasa dışı yollardan yurt dışına kaçmış olmaları ihtimali üzerine aynı zamanda Kırmızı Bülten de çıkarıldı.

Hizbullah ana davasının görülmesine Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde devam edildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya bu davadan tutuklu sanık Cevad Işıklı ile bir başka Hizbullah davasından tutuklu bulunan ve örgütün yöneticilerinden olduğu belirtilen Hacı İnan getirildi. Duruşmaya sanıklardan Emin Ekinci rahatsızlığını belirterek katılmazken, Abdulsettar Yıldızbakan'ın da askerde olduğu gerekçesiyle katılmadığı kaydedildi.

Duruşmada savunmasını yapan tutuklu sanık Cevad Işıklı, hakkında herhangi bir delil bulunmadığını söyledi. Cesetlerin çıktığı evin sahibi olduğunun iddia edildiğini belirten Işıklı, asıl ev sahibinin mahkemede ifade verdiğini, kendisinin bir ilgisi bulunmadığını kaydetti.

Sanık Hacı İnan da hakkında herhangi bir delil bulunmadığını savundu. Cmk 102'den tahliye edildikten 10 gün sonra başka bir dosyadan ve aynı suçlamalarla tutuklandığını hatırlatan İnan, "Nedenini sorduğumda medyanın yoğun baskısı nedeniyle yakaladıklarını söylediler. İki dosyada da delil yoktur, beraatimi istiyorum. " dedi.

Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme aldığı ara kararları açıkladı. Cmk 102'den tahliye edilen ve hakkında imza atma yükümlülüğü bulunan sanıklardan Abdulsettar Yıldızbakan'ın askerde olması nedeniyle adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına karar verildi.

Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 4 Temmuz'dan itibaren imza atmadıklarını belirttiği sanıklar İlyas Kutulman, Burhan Ekineker ve İbrahim Evliyaoğlu hakkında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün de bu sanıkların yasa dışı yollardan yurt dışına kaçmış olabilecekleri değerlendirmesinde bulunduğu hatırlatılarak sanıklar hakkında kırmızı bülten ve yakalama kararı çıkarıldı. Sanık Işıklı'nın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme duruşmayı erteledi.

Cmk 102'DEN TAHLİYE EDİLMİŞLERDİ

Tutukluluk süresini belirleyen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesinin yürürlülüğe girmesiyle örgütün askeri kanat sorumlusu olduğu belirtilen Hacı İnan ile Abdulsettar Yıldızbakan, Selahattin Alkan, İlyas Kutulman, Burhan Ekineker, Mehmet Bayram Eren, Emin Ekici ve İbrahim Evliyaoğlu tahliye edilmişti.

2000 yılında İstanbul'da gerçekleştirilen operasyonlarda yakalanan sanıklar İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 10 yıldır tutuklu yargılanıyordu. Yurtdışına çıkış yasağı konulan sanıkların adli kontrol çerçevesinde her hafta pazartesi günü bağlı bulundukları polis ya da jandarma karakoluna imza vermelerine de karar verilmişti. Sanık Cevat Işıklı ise 2003 yılında tutuklandığı için 10 yıllık süreyi doldurmadığı gerekçesiyle tahliye edilmemişti.

Sanıkların tahliyesinden sonra yapılan operasyonda İnan ile birlikte çok sayıda şüpheli gözaltına alınmıştı. Hacı İnan yeni sorşturma kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

EKIN MEDYA