Türkiye'de ilk defa Konya Emniyet Müdürlüğü tarafından uygulamaya geçirilen ve 'hız keser' adı verilen sabit radar sistemi, gece ve gündüz hız sınırını aşan tüm otomobilleri kayıt altına alıyor. 
Konya Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, Konya'da hayata geçirilen MOBESE sistemi sayesinde, bugüne kadar suç oranları ve kaza sayılarında önemli oranda düşüşler kaydedildi.

Ölümlü ve yaralamalı kazaların sık yaşandığı, 'kara nokta' olarak tabir edilen bölgelerdeki kazaların en aza indirilebilmesi için MOBESE'nin alt projesi olan 'hız ihlal tespit sistemi' projesini de hayata geçiren Emniyet Müdürlüğü, bu sistem ile hız ihlallerinin önüne geçmeyi, böylece kazaları en aza indirmeyi hedefliyor.

Bu çerçevede Emniyet Müdürlüğünün kazaların yoğun olduğu İstanbul Yolu'nda kurduğu sabit radar sistemi, gece ve gündüz hız sınırını aşan tüm otomobilleri, otomatik flaş patlatarak kayıt altına alıyor.

Yetkililer, 'hız keser' adını verdikleri bu sistemin, Konya Büyükşehir Belediyesinin de desteğiyle yol kenarındaki bir direğe kurulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Sistemde kamera, flaş ve alıcılar mevcut. Gece ve gündüz 24 saat boyunca çalışan sistem, hız limitinin üzerinde bölgeden geçen aracı, hangi şeritten, kaç kilometre hızla geçtiğini tespit ediyor. Bunu yaparken otomatik patlayan flaş da gece dahi olsa hız sınırını aşan aracın plakasının kameralarca net şekilde görülmesini sağlıyor. Daha sonra bu kayıtlar MOBESE ağı kanalıyla trafik merkezine iletiliyor. Bu bilgiler daha sonra burada değerlendiriliyor.'


'HIZ KESER'İ GÖREN HIZINI 65'E DÜŞÜRÜYOR


Sistemin bulunduğu bölgeye hız limitinin 65 olduğunu gösteren levhalar da asıldığını dile getiren yetkililer, 'Hız keser'in varlığından haberdar olan sürücülerin bu yolda hızlarını 65'e kadar düşürerek kontrollü ve güvenli şekilde seyrettiklerini bildirdi.

Yetkililer, uygulama sayesinde kent merkezinde 'hız keser'in kurulu bulunduğu bölgede, sürücülerin trafikte hız limitlerini aşmadan seyretmesi sağlanarak kaza sayılarının önemli oranda düşürüldüğünü vurguladı.


KAZALAR GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 94 AZALDI

Avrupa'nın birçok ülkesinde halen kullanılan bu sistemin Türkiye'de ilk defa Konya'da hayata geçirildiğini anlatan yetkililer, 'hız keser'in yaklaşık 2 ay önce faaliyete geçmesine rağmen bölgede kazaların, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 94 oranında azaldığını bildirdi.

Bu durumun trafik güvenliği açısından oldukça sevindirici bir sonuç olduğunu anlatan trafik yetkilileri, bu uygulamadan memnun kalan bölge halkı, birçok duyarlı sürücü ve vatandaştan olumlu tepkiler aldıklarını kaydetti.

Yetkililer, kent merkezindeki yaralamalı ve ölümlü kazaların yoğun olarak yaşandığı diğer güzergahlara da bu sistemi kurmak istediklerini, bunun için teknik alt yapı çalışmalarını sürdürdüklerini, bu konuda Konya Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurumların desteğinin devamını beklediklerini belirtti.