Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel, her yıl en az bir milyon kişiye HIV bulaştığını ve bugüne kadar 30 milyondan fazla kişinin AIDS yüzünden öldüğünü belirtti.

Özel, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, insan vücudunun bağışıklık sistemini çökertip, normal şartlarda kolaylıkla mücadele edebileceği mikroplara karşı direnemeyecek duruma getiren virüsün (HIV), AIDS hastalarının basit bir enfeksiyon karşısında bile hayatlarını kaybetmelerine neden olduğunu ifade etti.

Her yıl en az bir milyon kişiye HIV bulaştığını ve bugüne kadar 30 milyondan fazla kişinin AIDS yüzünden yaşamını yitirdiğine dikkati çeken Özel, yalnızca 2009 yılında 1,8 milyon kişinin bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi. Özel, sürdürülen mücadeleler, bilinçlendirme çalışmaları ve sivil toplum örgütlerince yürütülen projeler sayesinde AIDS hastalığının yayılma hızının giderek azaldığına dikkat çekti.

Özel, şunları kaydetti:

''Birleşmiş Milletler AIDS ile Mücadele Kuruluşu'nun (UNAIDS) 182 ülkeden gelen veriler ile hazırladığı Uluslararası AIDS 2010 Raporu sonuçlarına göre, dünya genelinde hastalık beklenenden daha olumlu bir seyir izlese de 2009 yılında dünya genelinde 2,5 milyonu 15 yaşın altındaki çocuklardan oluşan toplam 33,3 milyon insanın AIDS virüsü ile yaşadığı ve bunların 15,9 milyonunu kadınların oluşturduğu görülmektedir.

AIDS yalnızca sağlık sorunu değil, aynı zamanda toplumsal bir sorundur. AIDS'in azaltılması ve hatta dünya üzerinden kaldırılması için hükümetlere, sağlık meslek örgütlerine ve sivil toplum örgütlerine önemli görevler düşmektedir. Özellikle Afrika kıtasında ciddi boyutlara ulaşmış olan AIDS, gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle milyonlarca genç kadını ve dolayısıyla milyonlarca yeni doğanı etkilemektedir.

Bu açıdan, erken teşhis ve gerekli tedavi yöntemlerinin eksiksiz ve uygun maliyetle halka ulaştırılması çok önemlidir. Dolayısıyla AIDS ilaçları üzerindeki patent ve veri koruması kaldırılmalıdır. Dünyanın güçlü devletleri, bir kıtayı yok olma noktasına getirmiş bu hastalıkla mücadele etmek için daha aktif işbirliği sergilemelidir.''

Öte yandan, virüs taşıyan kişilere karşı ''ayrımcılığın'' mutlaka önlenmesi gerektiğine dikkati çeken Özel, ''AIDS'ten gerekli önlemleri alarak korunmak mümkündür, ancak unutulmamalıdır ki hastalık ancak kan yoluyla ve cinsel yolla bulaşmaktadır. Bu nedenle hastalığa yakalanmış kişiler toplumdan dışlanmamalıdır'' uyarısında bulundu.

Özel, Türk Eczacıları Birliği'nin, AIDS konusundaki toplumsal bilincin yükselmesi, konuya ilişkin farkındalığın artırılması için her türlü girişimi desteklediğini belirterek, tüm sivil toplum örgütlerini, Türkiye ve dünya için son derece tehlikeli olan bu hastalığa karşı birlikte hareket etmeye çağırdıklarını bildirdi.