Müzik dünyasında hızla yükselmenin formülünü yapay zeka destekli bir araştırma buldu. ABD'nin California Üniversitesi'nden bilim insanları, müzikte başarı için matematiksel bir formül oluşturmayı başardıklarını duyurdu.

Gazete Habertürk'te yer alan habere göre; Royal Society Open Science Dergisi'nde yayımlanan makalelerinde bilim insanları Myria Interiano, Kamyar Kazemi ve Lila Wang, 1985'ten Temmuz 2015'e kadar Ingiltere müzik listelerinde ilk 100'e girmiş 500 bin şarkının türü, solistinin cinsiyeti, sözlerinin verdiği duygu (Hüzünlü, üzgün, mutlu, kızgın, isyankâr vb), gibi özelliklerini ele alarak, en başarılı şarkıları yüzde 86 isabetle sıraya sokan bir algoritma geliştirdiklerini belirtti.

Araştırmanın yazarları, 2015 yılına yaklaştıkça daha hüzünlü, daha yavaş tempolu şarkıların piyasaya sürüldüğüne dikkat çekiyor. Araştırmada, "Halk daha mutlu şarkılar isterken her yıl daha fazla mutsuz şarkı piyasaya sunuluyor" deniliyor.

İşte mükemmel şarkının formülü

Algoritmanın geliştirdiği yapay zekâ, başarılı şarkının formülünü belirledi. İşte listelerde fırtına estirecek şarkıların genel özellikleri: Kadın solist tarafından seslendirilmiş, partilerde çalınabilecek türden; canlı, hareketli, yüksek tempolu; mutluluk duygusunu işleyen, olumlu düşünce aşılayan; dans şarkılarının başarı şansı yüksek.

Ancak araştırmanın sadece İngiltere müzik listelerini göz önüne aldığımızda bu formülün muhtemelen sadece İngiltere'de işe yarayacağını öngörmek mümkün. Bazı ülkelerde bu formülün tersi parçaların listeye girmese daha mantıklı görünüyor. Yine de bu konuda kesin bir yorum yapmak çok kolay değil.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU