Çalıştayını yaptıkları özel ekonomi modellerinin hayata geçirilmesi gerektiğini açıkladı.

Kayseri Sanayi Odası’nın düzenlediği sanayi gecesine Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, AK Parti Kayseri İl Başkanı Ömer Dengiz ve çok sayıda sanayici katıldı.

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, sanayi gecesiyle birlikte 45’inci yıllarını kutladıklarını aktardı. Gecenin açılış konuşmasını yapan Boydak, “5 kategoride 75 kuruluşumuza ödül veriyoruz. Tüm üyelerimizde dünyada büyük ekonomiye sahip ülkeler kan kaybederken istihdama destek sağlayan ve vergi veren iş dünyamızdaki insanlarımız ödülü hak etmişti. Bugün sanayi üretiminde ve ihracatta 2009 yılı rakamlarını geçtiklerini görüyoruz. Çok daha iyi olduklarını görüyoruz. Büyümenin en önemli unsurlarından birisi makro ekonomik istikrardır. Korunması içinde hükümetin gösterdiği duyarlılığa teşekkür ediyoruz. Başbakan Erdoğan ve arkadaşlarına fedakarca çalıştıkları için teşekkür ediyoruz. Ana muhalefet partisi ve diğer siyasi parti liderlerinin sanayiciler için gösterdiği gayretler içinde teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, banka sektörünün dünyada yaşanan kriz sürecinde devlete yük olmadığını ve hazineye vergi verdiğini anlattı. Gecedeki konuşmasında Avrupa Birliği ülkeleriyle Amerika’da yaşanan ekonomik krize anlatan Suzan Sabancı Dinçer, “2012 yılında bankacılık sektörü devlete yük olmak istemiyor ve bu yönde adımlar atıyor. Türkiye için en önemli görev sermayeyi akıllı kullanmak. Sürdürülebilir ekonomik gücünü devam ettirmeli, istihdam sağlanmalı, bankacılık sektörünü destekleyecek reel sektörün devamı gereklidir” dedi.

YENİ KALKINMA MODELLERİNE KAFA YORMALIYIZ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de artık yen bir kalkınma modeline kafa yorulması gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, yeni kalkınma modelinin ise özel ekonomi bölgeleri olduğunu açıkladı. Gaziantep’de bu çalışmayla ilgili çalıştay yapıldığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Türkiye’nin markalaşmış ruhunu açan iki şehir Gaziantep ve Kayseri. Sabah orada bir çalıştay toplantısındaydık. İki bakanımız ile orada bu çalışmayı yaptık. Gaziantep’te yıl bitmeden daha ihracatta 4.5 milyar doları yakalandı. 4 organize sanayi bölgesi yetmediği için 5 ve 6’ıncı organize sanayi bölgelerini devreye soktu. Bu hava beni çok umutlandırdı. Benim buraya geleceğimi bildikleri için Kayserili olduğumu bildikleri için bakanlar bize bir şey söyledi. 'Geçmişte biz Kayseri’yi örnek aldık ama bugün Kayseri’yi geçtik.' dediler. Burada rekabet var. Kayseri kendi hedefini koyup Gaziantep’i geçmesi gerekir. Kayseri başta olmak üzere bütün illerimiz bu rekabeti yaşaması gerekir.”

Yeni kalkınma modeline kafa yorulması ve ülkeyi 2023 vizyonuna taşınması gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bu nasıl olacak. Özel ekonomi modeli ile. Bu model nedir. Özellikle 1980’li yılların başında İngiltere başlamış Singapur, Çin ve Güney Kore olmak üzere gelişmiş büyük alanları kapsayan bölgeler. Üretim, hizmet, turizm, otel, konut bu bölgede var. Okul var. Üniversite, havaalanı var. Demiryolu var. Karayolu var. Lojistik üst var. En büyük organize sanayi bölgesinin en az 10 misli büyüklüğündedir. Yeni üretim modelleri büyük. Organize sanayi bölgeleri önemli rol oynamaktadır. 260 kadar organize sanayi bölgesi var. Türkiye’de önemli bir sayıdır. Serbest bölgeler geldi. Rahmetli Özal’ın katkılarıyla bu oldu. Teknoparklar geldi. Özel ekonomi bölgeler bunların hepsini kapsıyor. Medine Belediye Başkanı misafirimdi. Krallık 4 milyon metrekare arsa vermiş, 4 milyar dolar finans sağlamış. Yatırımlar için. O nedenle Türkiye ve Kayseri. Kendimize yeni bir hedef almalıyız. Sayın Bakan Zafer Çağlayan bu çalışmaları başlattı. Kayseri vizyonuna bunu koymalıdır. Özel ekonomi bölgeleri. Teşviklerde bu kapsamda olacak. Kayseri ticaret, sanayi odası ve borsadan Allah razı olsun. Canla başla çalışıyorlar. Kayserinin en önemli özelliği bizim kültürümüzdeki birlik, beraberlik ve dayanışmadır. Türkiye de gelişen bu tip 11 şehir var. Birlik ve beraberlik içinde hareket eden. Keşke 81 ilde de bu örnekler olabilse. Bu birliktelikle beraber rahmet ve bereket geliyor. Kayseri bu çalışma ile örnek şehir olma adına yeniden canlanacaktır” diye konuştu.

BAKAN YILDIZ, ÖZEL SEKTÖRÜ MADEN VE YENİLENEBİLİR ENERJİ SEKTÖRÜNE YATIRIM YAPMAYA ÇAĞIRDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, özel sektörü maden ve yenilenebilir enerji sektöründe yatırım yapmaya çağırdı. Kayseri Sanayi Gecesi’nde konuşan Bakan Yıldız, sanayicilerin üretim yaptıkları sektörlerin dışında da yatırımlara yönelmesi çağrısında bulundu. Bunu yapmayanların en azından enerji verimliliği konusunda sektöründe bazı tedbirlerin uygulamasını istedi. Bakan Taner Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sanayicimiz, kendi işlerinde tasarruf ettikleri para fazlası varsa sektör değiştirmeye karar vermişlerse yenilenebilir enerji kaynakları ve madencilik sektöründe yatırım yapmalarını istiyorum. Türkiye, dünyada, maden çeşitliliğinde 10, rezervler arasında ilk 17 arasındadır. Ben sektörümden memnunum ve başka sektöre gitmek istemiyorum diyorsa, mutlaka enerji verimliliği ile bir kısım planlarımız var paylaşmamız gerekir. Aynı iş dalında enerji tasarrufu yapılacak işlemler kendisi 1.5 yılda amorti edecektir. Biz 5-6 yılda kendisine amorti edecek yatırımı alır ve yaparız. 2 yılda kendisini amorti edecek yatırımlar var. Özellikle sanayicimizde bin dolar gayri safi milli hasıla elde edebilmek için 270 litre harcıyoruz. Japonya’da da bu 100 litreyi buluyor.”

ajanslar