AYDINPOST HABER SERVİSİ/Hatice KARAARSLAN-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu Aydın’da beklenen heykelin açılışını yaptı.

Aydın Ticaret Odası’nın ve Aydın Belediyesi’nin ortaklaşa yaptırdığı Adnan Menderes Kavşağı’ndaki Aydın Anıtı’nın açılışı için kente gelen Hisarcıklıoğlu ayrıca Aydın Sanayi Odası’nın yeni binasının da açılışını yaptı.

Aydın’daki oda ve sivil toplum örgütlerinin sivil uçuşlara açılması konusunda seferberlik ilan ettiği Çıldır Havaalanına özel uçakla iniş yapan Hisarcıklıoğlu, “Aydın’a gelmek için bu havaalanını kullanmamdaki amaç odalarımıza destek olduğumuzu göstermek anlamındadır” şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu Aydın’da ilk olarak Aydın Belediyesi tarafından kendilerine kullanmak amaçlı verilen Sanayi Odası’nın açılışına katıldı. Aydın Belediyesi’ne Aydın Sanayi Odasına verdiği destekten dolayı teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, “Ülkelerin şehirlerin zenginleşmesi için tek bir yol var. Doğal kaynaklar ve doğal zenginlikler ülkelerin ve şehirlerin zenginleşmesine kalkınmasına katkı sağlayamıyor. Bu katkının sağlanması için bunların için de insan emeğinin olması lazım. İnsan aklının ve emeğinin fikrinin katılmadığı bir şeyde zenginlik olmuyor. Bir ülkeyi zenginleştirmek istiyorsanız sanayisini geliştirmek zorundayız. Yakın komşumuzdaki kriz nedeni de üretim yapmamasıdır. Bu yüzden Türkiye’nin sanayiyi ihmal etme gibi bir şansı yok” dedi.

Anıtın Beklenen Açılışı Gerçekleşti

Aydın Sanayi Odası’nın açılışından sonra Aydın Belediye ve Aydın Ticaret Odası’nın 400 Bin Lira’ya yaptırdığı Adnan Menderes Kavşağındaki anıt açılışına geçildi. Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu odalarının 85’nci kuruluş yıldönümünde Aydın’a kalıcı bir kültür mirası bırakmak istediklerini, söyledi. Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile masaya oturduklarını belirten Dokuzlu, “Aydın Anıtını ortaklaşa yapmaya karar verdik. Şehirler ve ülkeler için kültür ve sanat ayrı bir değer. Oldukça zengin bir kültüre sahip tarihimizin bu değer ve zenginliklerini gelecek kuşaklara aktarma, onlarla paylaşma misyonumuzun olduğuna inanıyoruz. Biz meslek kuruluşlarının bulundukları şehrin sadece ekonomik ve ticari alanda değil, kültür, sanat, eğitim ve çevre ile ilgili alanlarda da yer almalarını, sorumluluk taşımaları gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu. Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu’dan sonra Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Milli mücadelenin başladığı topraklarda yaşamaktan gurur duyan Aydınlılar olarak efelerimize ayrı bir önem veriyoruz. Aydın’da bugüne kadar ilimizi simgeleyen ege, incir ve zeytin gibi figürler ayrı ayrı noktalarda anıtlaştırılmış. Biz Aydın’ın simgelerini tek bir yerde toplayalım istedik ve bu anıt ortaya çıktı. Hem Aydın’ın simgelerini hem de tarihi ve tarımsal zenginliklerini bir arada sunmaya karar verdik. Anıtın yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Aydın Anıtı’nın açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu aşırı sıcaktan dolayı konuşmasını kısa tutarak, “Aydın’ın bereketini ve zenginliklerini bir arada toplayanları tebrik ediyorum. Aydın efeleri ile dünyaya nam salmış bir ilimiz. Hem efeler, hem de doğal zenginliklerini ortaya çıkaran bu anıtta Aydın Ticaret Odası’nın da payı olması beni mutlu etti” şeklinde konuştu.

 Anıt, Türkiye’nin yetiştirdiği ünlü heykeltıraşlardan Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Tankut Öktem’in kızı Pınar Öktem tarafından yapıldı.

Pınar Öktem, “Ege bölgesinin en verimli topraklarına sahip efeler diyarı Aydın’ın,  tarihinden gelen tüm değerlerini; halkının Cumhuriyet tarihi boyunca gösterdiği cesaret ve kahramanlıklarını, zeybek oyunlarını, yöresel kıyafetlerini, binlerce yıl bu topraklarda yaşamış olan medeniyetlerin bırakmış olduğu antik miraslarını sembolize eden bu anıt, en önemli meydanımızda, Aydın’ın insanlık adına kıvanç duyulacak tüm değerlerini simgeleyen kompozisyonu ile gelecek kuşaklara bırakılacak bir sanat eseri olarak tasarlanmıştır” şeklinde konuştu.

Aydın anıtı yapılan konuşmaların ardından TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Aydın Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, Aydın’daki Oda ve Borsa Başkanları tarafından açıldı.

Açılışın ardından AYTO’da açıklama yapan Hisarcıklıoğlu, “buraya asıl geliş nedenimiz Aydın Belediyesinin ve Aydın Ticaret Odasının yapmış olduğu heykelin açılışını yapmaktı. İstihdamda, ihracatta, ekonomide artış söz konusu. Aydınlı kendi mevduatını kendine yatırım olarak yapıyor. Aydın’ın ekonomisi iyi, Türkiye’nin ekonomisini de iyi edeceğiz inşallah” şeklinde konuştu.  

 img_2364.20110621172047.jpg

img_2384.jpg

img_2453.jpg