Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin girişimcilikle müthiş bir başarı hikayesi yazmaya başladığını belirterek, ''Zengin olmak istiyorsak, 74 milyonun zenginleşmesini istiyorsak girişimciye ve girişimlere destek olmak, önünü açmak zorundayız'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından 'Yılın Girişimcisi' seçilesi nedeniyle düzenlenen törene katıldı.

Toplantıdaki konuşmasında Manisa'nın Türkiye'de tarımın başkentlerinden birisi iken, önemli sanayi kentleri arasına da girdiğini, bunun ülkenin değişiminin somut göstergesi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'deki ilk örnek OSB'lerinden birisinin Manisa'da yer aldığını ve kendilerinin de buna büyük destek verdiklerini, elde edilen başarıda Manisalılar'ın, bürokratların birlik, beraberlik içinde hareket etmesinin büyük payı olduğunu söyledi.

Girişimciliğin hayal ile başladığını, hayal etmekten ve büyük düşünmekten korkulmaması gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

''Hedef olmadan hayalleri gerçekleştirmek mümkün değil. Başarının gelmesi için hedefin büyük konması ve çalışmak gerekiyor. Girişimcilikle müthiş bir başarı hikayesi yazmaya başladık. Zengin olmak istiyorsak, 74 milyonun zenginleşmesini istiyorsak girişimciye ve girişimlere destek olmak, önünü açmak zorundayız. Türkiye'de 1 milyon 300 bin girişimciyiz, eksikliğimiz var. Artan nüfus ile birlikte her yıl 750 bin kişiye istihdam yaratmak zorundayız, stokta da 2,5 milyon işsiz var. Bunlara iş ve aş, girişimciliği destekleyerek sağlayabiliriz. 750 bin kişiye iş bulamazsak salonlarda oturamayız.

'İsraf haramdır' kültüründen geliyoruz. Nüfusumuzun yarısı kadın; girişimcilikteki oranları yüzde 6. Dünyada ise kadının iş hayatına katılması ortalaması yüzde 48. Kızlarımızı büyütüyoruz, okutuyoruz, sonra iyi bir koca bulduktan sonra evlendiriyoruz. Neden kızlarımızı girişimci olarak yetiştirmiyoruz? Kadın girişimcilere destek vermemiz gerekiyor. Bayanların dışında gençleri de girişimcilik noktasında destekleyerek, ortaklık kültürünü geliştirerek, markalaşarak, yenilikçi ve icatçı olmalıyız.''

Anadolu'yu Avrupa'ya bağlayan BALO projesi ile Türkiye'den Avrupa'ya tarifeli tren seferlerinin başladığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Manisa, İzmir, İstanbul, Kocaeli ve Bursa başta Türkiye'nin birçok şehrinin ihracatının yüzde 30'unun Avrupa'ya yaptığını kaydederek, ''135 milyon dolar ihracat yapan ülke olarak, tarifeli demiryolu seferimiz yoktu. Bununla beraber tüm malları toplayıp, tarifeli standart tren seferi başlatarak maliyeti düşürecek projeye planlıyoruz. Ayrıca İslamabad'ı İstanbul'a bağlayacak hat ile Pakistan'a kadar gidebilecek noktaya varacağız'' dedi.

Yanıbaşındaki İzmir'in 1. bölgede, Manisa'nın ise 3. bölgede bulunmasının yatırımları çekme konusunda Manisa'ya önemli şans getirdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, yeni Teşvik Yasası'na ilişkin, ''Yatırım için arsa tahsisi yapılıyor, kredi faizlerinin bir bölümünü devlet ödüyor, yatırım desteği, vergiden düşme hakkı, istihdam desteği, 5 yıl boyunca SSK işveren payını ödeme desteği sağlanıyor'' dedi.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Bülent Koşmaz ise dünyanın en büyük 200 şirketinin dünya ekonomisinin yüzde 25'ini yönettiğini belirterek, ''Akıl almaz bir dönüşüm ve dinamizm içerisindeyiz. Dünyada sanayi devrimi yaşanırken, bu devrime ayak uyduran ülkeler uzun yıllar bunun sağladığı üstünlüğü yaşadı. Şu anda da yıkılmaz sanılanların var olma savaşı verdiği bir dönemi, teknoloji devrimini yaşıyoruz'' dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na ''Yılın Girişicisi'' ödülünü MTSO Başkanı Bülent Koşmaz ve Meclis Başkanı Tezcan Ödemiş verdi.

Törende ayrıca MTSO ve KOSGEB işbirliği ile açılan girişimcilik kurslarını başarı ile tamamlayıp iş yerlerini açan 11 girişimciye plaket verildi.

Törene, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, KOSGEB Bşk.Yrd. Dr. Metin Şatır, Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, CBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, Çevre eski Bakanı Rıza Akçalı, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Esnaf Odaalrı Birlik Başkanı Hasan Geriter, ilçelerin oda ve borsa başkanları ile iş adamları, sanayiciler katıldı.

Hisarcıklıoğlu, toplantı öncesinde Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ile MTSO Başkanı Koşmaz'ı makamlarında ziyaret etti.