Ergenekon soruşturmasının ikinci iddianamesinde, sanıklardan emekli Tuğgeneral Ersöz"ün hırsızlıktan sabıkalı Yüksel Dilsiz"e sahte yüzbaşı kimliği ile kredi kartı verip haber elemanı olarak kullandığı belirtiliyor

İkinci Ergenekon davasının sanıklarından Yüksel Dilsiz"in, davanın diğer sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz"ün Jandarma İstihbarat Başkanı olduğu dönemde jandarma için haber elemanlığı yaptığı, Ersöz"ün hırsızlıktan sabıkalı Dilsiz"i çevresine “istihbarat yüzbaşı” olarak tanıtarak kullandığı ortaya çıktı.
Ersöz"ün Dilsiz"e, Mustafa Kılıç adına düzenlenen fotoğraflı sahte bir kimlik belgesi ile 750 TL limitli kredi kartı verdiği anlaşıldı. Bu kartla yaptığı harcamalar jandarma istihbarat tarafından karşılanan Dilsiz"in evinden, Başbakan Erdoğan"a hitaben yazılmış, darbe planlarının anlatıldığı ihbar mektubu çıktı.
İkinci iddianamede, Dilsiz"in evinden çıkan “Darbe planları” başlıklı dokümanı, Ersöz"ün talimatıyla yaptığı işlerden pişmanlık duyması nedeniyle, Başbakan"ı bilgilendirmek için yazdığını anlattığı vurgulandı.

Nur cemaati dosyası
İddianamede, söz konusu dokümanda, şu bilgilerin yer aldığı belirtildi:
- 11 yaşında Nur cemaatine girerek çeşitli kademelerinde bulunduğu, 2000 yılında askere gittiği, burada istihbarat biriminde çalıştığı.
- 2002"de Bursa"da jandarma haber elemanı olarak çalıştığı.
- Ersöz"ün 2002"de “Cemaat seni çok yıpratmış, bunun öcünü alacağız” diyerek, Dilsiz"i cemaati araştırmakla görevlendirdiği.
- Rüzgâr001 adlı bir dosya hazırlandığı, dosyada cemaatin Bursa, Çanakkale, Kütahya, Bilecik, Yalova, Balıkesir"deki siyasi, askeri bağlantıları, öğrenci evlerine ilişkin bilgilerin yer aldığı, dosyayı almak için Eruygur"un bizzat Bursa"ya gelerek Dilsiz"i tebrik ettiği, Ersöz"ün de çalışmalarından dolayı İstihbarat Daire Başkanı olduğu.

Perinçek de istedi iddiası
- Perinçek"in de aynı konuda kendisinden çalışma istediği, “Jandarmanın yapamayacağını biz yaparız, bize güven, bizimle beraber çalış, sırtın yere gelmez, Allah"ın bir kulu da sana dokunamaz” dediği, yanında Süleyman Demirel"i arayarak “Demirel bile arkamızda” diye konuştuğu, Perinçek"in kendisini birkaç kez çağırdığı ama gitmediği.
- Ersöz"ün çağrısı üzerine Ankara Güvercinlik"teki İstihbarat Grup Komutanlığı"nda kendisine oda tahsis edildiği.
- Yapılan çalışmalardan sonra artık darbe yapmaya mani kalmadığını buradaki görevlilerden duyduğu.
- Jandarma Genel Komutanlığı"nın bu süreçte yaptığı tüm çalışmaları bildiği, elindeki belge ve bilgilerin başkasının eline geçmesi ya da bunları bir başkasının öğrenmesi halinde hayatının tehlikeye gireceği, jandarmadaki görevliler tarafından öldürüleceği.
- Hizbullah ve birçok örgütü deşifre edebilecek bilgilere sahip olduğu, Müslüm Gündüz"ün sağ kolu konumuna kadar geldiği, 2 yıllık tüm konuşmalarının hard diskinin kendisinde bulunduğu, bakan ve milletvekillerinin kapısında nasıl çekim yaptıkları, fişlenen kişilerin bilgilerini elinde bulundurduğu.

Evinden darbe çalışmaları konusunda belgeler çıktı
İddianamede, Erdoğan"a hitaben söz konusu dokümanı hazırlayan Dilsiz"in evinde, Albay Erdal Sarızeybek ile Ersöz arasındaki sorunun, Veli Küçük"ün Doğu ve Güneydoğu"daki faaliyetlerinin, Ayışığı adlı darbe çalışmasının, Ersöz"ün yasadışı çalışmalarının anlatıldığı belgeler bulunduğu belirtildi.
Dilsiz"in darbeye zemin hazırlamak için kamuda çalışan çok sayıda isimle ilgili el yazısı ile notlar aldığıanlatılan iddianamede, tanınmış bazı isimlerle ilgili, içeriği okunamayan notların ele geçirildiği vurgulandı.

Cemaat darp etti
İddianamede, Dilsiz"in evinde ayrıca, cemaatten ayrılırken nasıl darp edildiğini, daha sonra Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan"la nasıl tanıştığını, Ersöz"le tanışmasını anlattığı dokümanların bulunduğu belirtildi. Dilsiz"in evinde 550 milletvekilinin adres ve telefonlarının, kişisel bilgilerinin yer aldığı dosyaların çıktığı da ifade edildi.

Teknik takip
Elde edilen belgeler arasında, Ersöz"ün Abdülkadir Aksu"yu teknik takibe aldırmak istediği, ancak Ankara"dan bunun fark edileceğini düşünerek, dinleme faaliyetini bir başka il üzerinden yapmayı düşündüğünü anlatan notların da çıktığı belirtildi.
İddianamede, Dilsiz"in de savunmasında, görev yaptığı süreçte çevresindekilerin Ergenekon konusunda konuşmalar yaptığını, örgütün adını “Ergene” olarak söylediğini, Ersöz"e Küçük"ün neden bu kadar güçlü olduğunu sorduğunda, “Emekli olmasına rağmen örgüt içerisinde 7 numaradır. Ancak kısa zamanda çok başarılı oldu. Güzel örgütlenme yaptı. Fazla ön plana çıkıyor, görüyorsun. Bizi kimse biliyor mu? Şener Eruygur"u kimse biliyor mu, Çevik Bir"i bilen var mı? Baronlar kendisini ortaya çıkarmaz” yanıtını verdiğini anlattığı vurgulandı.

MİLLİYET