İstanbul polisinden, hırsıza karşı ilginç proje. Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri, cami, kilise ve cemevlerini geziyor, vatandaşı bilgilendiriyor. Hırsızlık yöntemleri, alınabilecek önlemler bir bir anlatılıyor...


Bülent ŞANLIKAN / AKŞAM
Camide, cemevinde, kilisede hırsıza karşı 'bilinç harekatı'... Toplum Destekli Polis, yaz aylarında artış gösteren hırsızlık olaylarının önüne geçebilmek amacıyla cami, kilise ve cemevlerinde vatandaşları bilgilendirme toplantıları yapıyor.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü, 'Güvenliğinizin Anahtarı Elinizde' projesi kapsamında ilginç bir uygulamaya imza attı. Polis, ibadethanelerde, vatandaşları 'evden hırsızlık' olaylarına karşı bilgilendirmek için toplantılar düzenliyor. Ekipler çalışma kapsamında Yeni Bosna Merkez, Bilal-i Habeşi, Yayla, Çobançeşme, Sultanahmet, Eyüp Sultan başta olmak üzere İstanbul'da pek çok camide cemaatle bir araya geldi. Ayrıca Bahçelievler Zafer Mahallesi'ndeki cemevi de polislerin bilgilendirme yaptığı yerler arasında. Büyükada Aya Yorgi Kilisesi ile Türk Süryani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Yusuf Sağ da ziyaret edildi.

İMAMLAR DA DESTEK VERİYOR

Projenin amacı ise toplumun bütün kesimlerinin çözüme dahil olmasını sağlamak. Cami imamları da polisin sunumlarına, dini bilgilerle destek veriyor. İmamlar, cemaate hırsızlık suçunun büyük bir günah olduğunu ayetler ve hadislerle de destekleyerek anlatıyor. Böylece, soyguncuya karşı hem dini hem de polisiye açıdan mücadelenin önü açılıyor.

BAKIN BÖYLE AÇIYORLAR

Sunumlarda, yaz aylarında artış gösteren hırsızlık vakalarında soyguncunun ne tür yöntemler kullandığı, ne tür güvenlik zaafiyetlerinden faydalandığı anlatılıyor. Kapı ve pencerelerin hırsızlar tarafından nasıl kolayca açıldığı, günün hangi saatlerinde daha çok suç işlendiği gibi konular da sunuma dahil. Hırsızların çelik kapı açma yöntemlerini anlatan polisler PVC pencerelerdeki güvenlik açıklarını da fotoğraflarla gösteriyor. Ekipler, sunumun ardından kapı ve pencere kesitleri üzerinde de uygulamalı eğitim veriyor. Cemaat de merak edilenleri sorma fırsatı buluyor.

CEMAATE PROJEKSİYONLU SUNUM

POLİS, sunumu görsel verilerle de süslüyor. İkinci aşamada ise yapılan araştırmalarla elde edilen veriler kilit üreten firmalarla paylaşılıyor. Tespitlere göre, hırsızlar en çok göbek kilidini kırarak soyguna imza atıyor. Firmalara da bu kapsamda güvenlik açığını kapatacak önlemleri almaları konusunda uyarılar yapılıyor.