KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar’a gelen ihbarla başlayan operasyonda, Türk bankalarının Malta gibi ülkelerde offshore hesabı açarak, kayıt dışı bavulla para transferi yaptığı ortaya çıktı.
KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) başkenti Lefkoşa’daki bir bankanın şube müdürü Mahmut Karımış’ın İstanbul’da genel müdürlükten aldığı 7.5 milyon lirayla ortadan kaybolması, Ada’da offshore skandalını ortaya çıkardı. Olay, KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar’a gelen bir ihbarla başladı. Yapılan incelemelerin ardından bir süredir Türk bankalarının Malta gibi ülkelerde offshore hesabı açarak, kayıt dışı bavulla para transferleri yaptığı ortaya çıktı. Bankaların yüzde 10 stopaj vermemek için Malta gibi yerlerde offshore hesapları açıp bavulla para taşıdığı belirtiliyor.

KAMU BANKALARI TEPKİLİ

Bankaların bu yolla devletten vergi kaçırdığını söyleyen Ersin Tatar, şöyle konuştu: “Özel bir bankanın şube müdürünün taşıdığı paranın bildirimleri yapılmadı. Bu devirde bavulla para transferi mi olur? Kamu bankalarından bu konuda çok şikayet aldık. ‘Biz de aynı yolu takip ederdik ama devlet bankasıyız’ diyorlar. Biz zaten bir süredir anlı şanlı Türkiye banka şubelerinin burada offshore işleri yapıp, vergi kaçırdığı ihbarları alıyorduk. Sonunda ortaya çıktı.”

MERKEZ BANKASI DEVREDE

7.5 milyon lirayla ortadan kaybolan kişinin özel bir banka çalışanı olduğunu vurgulayan Ersin Tatar, şunları anlattı: “Yazıklar olsun, sonuçta 7 milyonla kaybolan adam bir memur. İstanbul’daki patronlarının onayı olmadan bu işler olmaz. Bizi, KKTC’yi adam yerine koysunlar. KKTC’ye bavulla 10 bin doların üzerinde giriş ya da çıkışlar beyana bağlıdır. Emniyete, kendi bürokratlarıma ve Merkez Bankası’na sordum. Bu kadar büyük bir paranın Ada’ya geleceği bildirimi yapılmamış. Bu işler şöyle yapılıyor; buradaki şube üzerinden Malta gibi yerlerde offshore hesabı açarsın. Parayı alırsın ve bu hesaba gönderirsin. Parayı gönderirken ya kayıtlarında gizlersin ya da böyle bavulla yurt dışına gizlice çıkartırsın. Ancak offshore hesabından para çekmeye kalkarsan, işte böyle yine kayıtdışı Ada’ya sokmaya çalışırsın. Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği de konuyu biliyor. Merkez Bankamız da soruşturma başlattı.”

SİSTEM NASIL İŞLİYOR

* Bankalar önce KKTC şubeleri üzerinden Malta gibi ülkelerde offshore hesabı açıyor.

* Toplanan mevduatları da o hesaplara transfer ediyor, ya da kayıtlarında göstermiyor.

* Bu sisteme göre bankalar devlete yüzde 10 stopaj ödemiyor.

* Bu da sektörde haksız rekabete neden oluyor.