ANTALYA’da ’Komşu Kollama Sistemi’ kapsamında yaptığı kapı denetimi için bir sitede rastgele zile basan polise kim olduğunu soran ve "Hırsız, kapıyı açar mısınız?" karşılığını alan apartman sakini, düşünmeden kapı otomatiğine bastı.
 
Türkiye’de ilk kez Antalya’da uygulanan ve ardından birçok kentte hayata geçirilen ’Komşu Kollama Sistemi’ kapsamında Antalya Emniyet Müdürlüğü ekipleri denetimleri aksatmıyor. Çalışmalarda kural, polisin rastgele gittiği apartmanda kapıyı çalması, ardından gelen vatandaş tepkisine göre vatandaşa doğrusunu anlatmak. Kapıyı açmak yerine geleni sorgulayan vatandaş tebrik edilirken zile basar basmaz otomatiğe basanlar da uyarılıyor.
 
Apartman ve sitelerde oturan sakinlerin sorumluluk bilincini artırmayı amaçlayan sistemi test için uygulama yapan polis ekipleri, kimi zaman ilginç diyaloglar yaşıyor. Denetimlerin Konyaaltı Siteler Mahallesi’nde yapılan bölümünde bir eve gelen polis zile bastı. Megafondan konuşan vatandaşın "Kim o?" sorusuna polis memuru, "Hırsız, kapıyı açar mısınız?" karşılığını verdi. Kapı otomatiğine basan vatandaş, polis ekibinin uyarısıyla karşılaştı.
Bir başka apartman sakini ise zile basan ve hırsız olduğunu söyleyen polise, "Git kapıyı başkasına açtır" yanıtını verdi.
 
PROJE CENNETİ ANTALYA
 
İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından Türkiye’ye örnek gösterilen Antalya Emniyet Müdürlüğü’nün projesi Komşu Kollama Sistemi’nin bütçesi 200 bin lira. 5 yılda 300 bin kişiye ulaşan proje kapsamında 1 milyon afiş dağıtıldı. Toplumsal duyarlılığı artırmayı amaçlayan Komşu Kollama sonunda evden hırsızlık olaylarında 2006’da yüzde 15, 2007’de yüzde 31 ve 2008’de de yüzde 42 oranında düşüş görüldü. Antalya Emniyeti, Komşu Kollama’nın dışında ’Kontrol Bende’, ’Güller Solmasın Analar Ağlamasın’, ’Emekli Dostu Antalya’ projeleri ile düdüklü devriye, hırsızın ayak izi, görünmez kalem, sahte ceza makbuzu uygulamarını hayata geçirdi.