Kayseri 2. Hava İkmal bakım Merkez Komutanlığı"nda görevli üç astsubayın ifadesini hipnozla işkence yaparak almakla suçlanan Hava Kuvvetleri eski Askeri Savcısı Ahmet Zeki Üçok"un yargılanmasına başlandı. İşkence davasından yargılanan Üçok"un ilk duruşması Kayseri Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi"nde görüldü. Üçok"un katılmadığı duruşmada mağdur astsubayların avukatı hazır bulundu. Duruşma eski askeri savcının ifadesinin alınması için 27 Nisan'a ertelendi.

Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı'nda görevli üç astsubayın hipnozla ifadelerini almakla suçlanan Hava Kuvvetleri eski Askeri Savcısı Ahmet Zeki Üçok, Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından oy birliği ile kabul edilen iddianamede, hipnozla işkence yapmaktan 36 yıla kadar hapsi istenmişti. Kabul edilen iddianame sonrasında Üçok"un yargılanmasına başlandı ve ilk duruşma yapıldı. Duruşmaya mağdur astsubaylar Ali Balta, Orhan Güleç ve İsmail Dağ"ın avukatları katıldı. Üçok, İstanbul"da başka suçtan dolayı tutuklu bulunduğu için duruşmaya gelmedi. Mahkeme heyeti, eksik evrakların tamamlanması ve Ahmet Zeki Üçok"un İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi"nde ifadesinin alınmasına karar vererek duruşmayı 27 Nisan'a erteledi. Ayrıca, hipnozla işkence yaptığı için Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi"nde yargılanarak ceza alan emekli Yarbay Gürol Doğan"ın bu dosyasının alınmasına karar verildi.

SAVCI ÜÇOK, HİPNOZLA İFADE ALINMASI İÇİN GÜROL"U ÇAĞIRMIŞTI

Ergenekon davasının sanığı Albay Cengiz Köylü'ye yardım yapılmasını isteyen, o dönem Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanı Korgeneral Rıdvan Ulugüler'in bu şifahi isteğini Hava Kuvvetleri Doküman Yönetim Sistemi'ne girmekle suçlanan üç astsubayın soruşturmasında hipnozla ifade alma olayı yaşanmıştı. Astsubaylar Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç'in sorgusuna "Ulugüler ile Üçok'un bilgisi, yetkisi ve isteği dahilinde girdim" diyen hipnoz uzmanı emekli Yarbay Gürol Doğan hakkında açılan 'işkence' davası 29 Haziran 2010'da tamamlanmıştı. Doğan, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Doğan'ın ardından ikinci dava, onu askeri birlikte sorguya sokan savcı Üçok'a açılarak, yargılanmasına başlandı.

Kayseri Cumhuriyet Savcısı Murat Çimen tarafından hazırlanan iddianame 9 Aralık 2010'da Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından oy birliği ile kabul edildi. Gürol Doğan, ifade almaya kendisinin askeri savcının talebi üzerine girdiğini dile getirmişti. Gürol Doğan, sürekli uykusuz ve aç bırakılan astsubaylarla 30 santim mesafeden temas kurmuş, yine astsubaylara sürekli meyve suyu ikramında bulunmuştu. Doğan'ın, bu yöntemlerle astsubaylardan istenilen şekilde ifade alınmasını sağladığı 2. Ağır Ceza Mahkemesi"ndeki yargılama sürecinde ortaya çıkmıştı.

CİHAN