Aşırı ısıya maruz kalmayıp egzersiz hareketleri yapmamanıza rağmen koltuk altınız ıslanıyor, ellerinizden de ter damlıyorsa siz de hiperhidroz hastasısınız demektir. Peki, Hiperhidroz (aşırı terleme) nedir? Aşırı terlemenin nedenleri ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte detaylar…

Sıcaklığın artmaya başladığı bahar ve yaz aylarından birçok insanın maruz kaldığı sorunlardan biri de aşırı terlemedir. Sosyal hayatımızı olumsuz etkileyebilecek aşırı terleme durumu kişi için oldukça rahatsız edici bir durumdur. Koltuk altınız ıslanıyor, ellerinizden ter damlıyorsa Hiperhidroz (aşırı terleme) olabilirsiniz.

Uzmanlar aşırı terlemenin sosyal kaygıya ve utanmaya sebep olabileceğini söylüyor. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Seval Doğruk Kaçar, aşırı terleme (hiperhidroz) ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi:

"Giysilerinizi ıslatacak kadar çok terliyorsanız ya da ellerinizden ter damlıyorsa siz de ısı veya egzersiz ile ilgisi bulunmayan hiperhidroz hastasısınız demektir. Terleme vücut ısısındaki artışa cevap olarak ortaya çıkan doğal bir tepkidir. Vücut sıcaklığında artışa neden olan durumlar (sıcak ortam, fiziksel egzersiz, endişe, korku) sırasında vücutta terleme artışının olması normal bir durumdur. Hiperhidroz (Aşırı terleme) ısı veya egzersiz ile ilgili olmayan anormal derecede olan aşırı terlemedir. Giysilerinizi ıslatacak kadar çok terleyebilirsiniz ya da ellerinizden ter damlar. Normal günlük aktiviteyi bozmanın yanı sıra, bu tür aşırı terleme, sosyal kaygıya ve utanmaya sebep olabilir."

HİPERHİDROZ NEDEN OLUR?

Sınırlı tip hiperhidroz; koltuk altı, avuç içi, ayak tabanı, yüz, saçlı deri gibi sınırlı vücut bölgeleri tutar, sıklıkla simetriktir. Bu tip genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde ortaya çıkar, yaş ilerledikçe düzelme olabilir. Sınırlı hiperhidrozun sebebi belli değildir, başka bir hastalığa bağlı olmadan ortaya çıkar. Hastanın terlemesi sürekli olabileceği gibi özellikle gerginlik, utanç ve heyecan gibi duygularla tetiklenebilir veya artabilir. Uykuda genellikle terleme olmaz. Yaygın tip hiperhidrozda ise vücudun her bölgesinde terleme artışı görülür. Enfeksiyonlar, diyabet ve tiroid bezinin fazla çalışması gibi hormonal hastalıklar, sinir hasarı, gut, obezite, menopoz ve bazı ilaçlar nedeniyle ortaya çıkabilir. Bununla birlikte hiçbir sebebe bağlı olmaksızın da görülebilir.

Endişeli ya da heyecanlı olmak bazen aşırı terleme durumunu kötüleştirebilir. Ancak aşırı terlemesi olan kişilerin normalden daha endişeli ya da heyecanlı olduğunu söylemek mümkün değildir.

HİPERHİDROZ BULGULARI NELERDİR?

Görünür ter, koltuk altı ıslanan kıyafetler ve nemli ellere bağlı oluşan utanma hissi kişinin sosyal ve iş hayatını etkileyebileceğini söyleyen Doç. Dr. Seval Doğruk Kaçar; "Özellikle bazı hastalar el sıkışmaktan kaçınır. Bazılarında ise; yazı yazarken, klavye kullanırken, müzik aleti çalarken ya da tenis benzeri spor oyunlarında oluşan aşırı terleme rahatsızlık verir. Hiperhidroz teşhisi dermatologlar tarafından konulur. Doktorunuz şikayet ve muayeneye göre gerekli görürse aşırı terlemenin sebebini anlayabilmek için bazı tetkikler isteyebilir. Her hastada ayrıntılı tetkik yapılmasına gerek yoktur." diye konuştu.

HİPERHİDROZ TEDAVİ İLE TAMAMEN İYİLEŞİR Mİ?

Altta yatan tedavi edilebilir bir sebep belirlenirse hiperhidrozun iyileşebileceğini ifade eden Doç. Dr. Seval Doğruk Kaçar, Sempatektomi gibi cerrahi tedaviler bazı hastalarda etkili olduğunu ancak yan etkileri sebebiyle diğer tedavilerin faydalı olmadığı hastalarda bir seçenek olarak sunulduğunu ifade etti. Doç. Dr. Kaçar şunları söyledi: "Genel yaklaşım terlemeyi kontrol etmeye yöneliktir. Terlemeyi azaltan ürünlere antiperspiran denir. Bu ürünler kokuyu azaltan deodorantlardan farklıdır. Çoğunlukla deodorant ve antiperspiranlar ticari ürünlerde birarada kullanılır. Aşırı terleyen çoğu hasta bu formülleri denemiştir. Ticari antiperspiranların etkisiz olduğu ya da iş ve sosyal hayatı ciddi etkilenen hastalar doktora başvurmalıdır. Tedavi seçimi terlemenin tipi, görüldüğü bölgeler, şiddeti, hastanın daha önce kullandığı tedaviler göz önünde bulundurularak yapılır. Tedavi seçenekleri arasında; deri yüzeyine sürülen ilaçlar, iyontoforez, botulinum toksin enjeksiyonları, cerrahi girişimler ve ağızdan alınan ilaçlar yer alır."

HİPERHİDROZLA BAŞA ÇIKMAK İÇİN HASTALAR NELER YAPABİLİR?

Bu hastalar ter emici kumaştan (örneğin yüzde 100 pamuklu kumaşlar) yapılmış iç çamaşırları ve çorap giymelidir. Kıyafetlerin uygun alanına yapıştırılabilen "koltuk altı pedi" kullanabilir. Sentetik olmayan, doğal ipliklerden üretilmiş, geniş kesim kıyafetler giymek, deri ayakkabılar giymek, ayakkabıyı çıkardıktan sonra havalandırmak, sık çorap değiştirmek, ter emici özelliği nedeniyle yüzde 100 pamuklu veya antibakteriyel özellikleri nedeniyle gümüş ve bakır iplik içeren çorap kullanmak tavsiyeler arasındadır. Bu hastalar ayrıca terlemeyi artıran ilaç ve gıdaların kullanımından kaçınabilirler.