İnsan yaşlandıkça kemale erer derler ama sanırım bu Hıncal Uluç için pek de geçerli bir öngörü değildir. Uluç'un dönemsel yazıları arasında her yıl mutlaka bir SİYAD Ödül töreni vardır. Oysa Uluç her seferinde SİYAD ödül törenlerini kimsenin (kendisi de dahil) ciddiye almadığı tezini savunur ama bu kadar ciddiyetsiz (!) organizasyon için mutlak bir şeyler yazma dürtüsünü de engelleyemez. Çünkü Uluç, çelişkilerden beslenen aslında kafası da biraz bulanık bir medyatik dededir!
 

Bakın geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 44. SİYAD ödül töreni için Uluç neler yazmıştı: "Sinema Yazarları Derneği, hem de 44'üncü yılında, (Bayağı geleneksel yani, artık adının ve itibarının göklerde olması gerek) ödül dağıttı. Kimsenin haberi olmadı. Kimse merak etmedi. Kimse öncesinden konuşmadı, tartışmadı. Töreni naklen yayınlayacak bir televizyon bile bulunmadı. Bedava yayına gönüllü çıkmadı, yığınla kanalı olan ülkede. Reytingi sıfır olaya niye naklen yayın arabası gönderip masrafa girsin ki insanlar."

EN ÖNEMLİ MALZEMESİ

Hıncal Uluç'un SİYAD saplantısı Freudcu bir okumayı beraberinde getirecek kadar derinlikli bence. "Kimsenin umurunda olmayan ödüller" dediği SİYAD törenleri Uluç'un yazın dünyasındaki en önemli malzemeleri arasındadır aslında. Oysa SİYAD üyelerinin kalem tutan elleri de Uluç'un konuştuğu aynı perdeden, "Dede biz senin jüri üyesi olduğun ve organizasyon komitesinde bulunduğun 3. sınıf güzellik yarışmalarını ve 'sweet heart' larını mı" yazalım dese Uluç'un savunması nasıl olurdu acaba?

SİYAD Ödül törenlerinin eleştirilecek yanları olabilir. Ancak unutulmamalı SİYAD'ın arkasında Uluç'un arkasında olan ekonomik güç çevresi olmadığı gibi üyeleri de tamamen basın emekçilerinden oluşuyor. Bu yüzden kısıtlı imkanları ile kimseye eyvallah etmeden inandıkları işi yapıyorlar; hem de ısrarla, 44 uzun yıldır! Peki eğer SİYAD bir dernekse ve dernek üyeleri tüm birimleriyle, fikirsel bir duruşun ve tercihin peşinden gidiyorsa Hıncal Uluç bundan sana ne? Denilse yeri değil mi?

HINCAL ULUÇ NE DEMİŞTİ?

'Kasaba ödülüne hırka bile çok!' diyerek hırka ile 44.SİYAD ödül törenine katılan Nuri Bilge Ceylan ve SİYAD yönetimini eleştiren Hıncal Uluç tepki çekti.