Suriye'de iktidarın yedi haftadır süren gösteriler nedeniyle iyice köşeye sıkıştığı yorumlarına karşın, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın basın danışmanı Butayna Şaban, gösterileri kontrol altına aldıklarını ve olayların sona ermek üzere olduğunu savundu.

Basında Esad ailesinin 40 yıllık iktidarının gösteriler nedeniyle devrilmek üzere olduğu yönündeki haberlere karşın, Butayna Şaban, New York Times gazetesi muhabiriyle yaptığı röportajda, "Sanırım en tehlikeli süreci geride bıraktık ve hikâyenin sonuna geldik. Öyle umuyorum ve düşünüyorum" dedi.

Kendisine muhaliflerle görüşme görevi verildiğini anlatan Şaban, geçen hafta bazı muhaliflerle görüştüğünü ve özgür basın, siyasi partiler ve seçim kanunu gibi konuları ele aldıklarını ifade etti.

Bazı muhaliflerin "samimiyetsiz bir çaba" olarak nitelediği bu görüşmeleri, "ulusal diyalogun başlangıcı" olarak gördüğünü belirten Şaban, "Suriye'deki olayları birçok aşamada ilerlemeyi sağlayacak bir fırsat olarak görüyoruz" dedi.

ABD ve AB'nin yeni yaptırımlarını da "Bu bize karşı birçok defa kullanılan bir silah" sözleriyle değerlendiren Şaban, "Güvenlik yeniden sağlanınca, her şey yeniden düzene girecek. Bu krizi sonsuza kadar yaşamayacağız" diye konuştu.

Olaylardan kökten dincileri ve provokasyon için kullanılan eski mahkumları sorumlu tuttuklarını yineleyen Şaban, "Silahlı isyana öncülük eden bu kişilere nezaketle yakalaşamazsınız" dedi.

New York Times, son olaylarda genel olarak sessiz kalmayı tercih eden Esad yönetiminin resmi sözcüsü olan Şaban'ın sözlerinin, Suriye yönetiminin protestoları bastırma konusundaki kararlılığını gösterdiğini yazdı.

BİNLERCE KİŞİ GÖZALTINDA

Gazetenin haberinde, Şaban'ın kendinden emin açıklamalarına rağmen, adını açıklamayan bir hükümet yetkilisinin hükümetin hayatta kalmak için mücadele ettiği yönündeki açıklamasına dikkat çekildi.

Yetkili, "Esad'ın bu reformları gerçekleştirmeye gücü yok. Gerçekleştirseydi, bunun kendi sonu olacağını biliyor" diye konuştu.

Mart ortasında ülkenin güneyindeki Dera kentinde başlayan gösteriler hızla tüm ülkeye yayılırken, ordu tankları başkent Şam ilw Banyas, Humus ve Tafas kentlerinde konuşlandırıldı. İnsan hakları örgütlerine göre en az 700 kişinin öldüğü gösteriler nedeniyle güvenlik güçleri, evlere düzenledikleri baskınlarda binlerce kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemleme Örgütü Başkanı Rami Abdulrahman, Banyas’da elektrik, su ve telefon hatlarının kesik olduğunu açıkladı.

Facebook üzerinden örgütlenen Suriye Devrimi 2011 grubu da, bu hafta yeni gösteriler düzenlenmesi için çağrıda bulundu.