Aydın'da 6 Mayıs Hıdrellez Bayramı Aytepe Mesire Alanı'nda törenlerle kutlandı. Kutlama programına Aydın Valisi Mustafa Malay, Vali Yardımcısı Mesut Kırcalı, Belediye Başkanı İlhami Ortekin, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Orhan, İl genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilal Çenet, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Açılışta konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Hıdrellez Bayramı'nın
Türklerde asırlardan bu yana devam eden bir gelenek olduğunu söyledi. Bu günün Türk geleneklerine kutlanan mevsimlik bayramlardan bir tanesi olduğunu belirten Aktakka, “İnanışa göre bugün Hızır Aleyhisselam ile peygamberlerimizden İlyas Aleyhisselamın buluşma günüdür. Yaz mevsiminin başlangıcı nedeniyle bu günün insanlara bolluk, bereket ve sağlık getireceği inanılır. Ve asırlardır insanlarımız bu günde dilek ve dualar edip yılın kendilerine iyilikler getirmesini dilerler. Anadolu'da hala görkemli törenlerle kutlanan Hıdrellez Bayramı, insanlık tarihinde çok eski zamanlardan beri kutlanmaya devam ediliyor. Farklı zamanlarda farklı isimler altında kutlansa da Hıdrellez motiflerine pek çok yerde rastlanmak mümkündür. Baharın gelişi ve doğanın canlanması insanlar tarafından bayramlarla kutlanması gereken bir durum olarak algılanmıştır” dedi.
Hıdrellez Bayramı'nın Türkler tarafından kutlanmakta olan kutsal günlerden bir tanesi olduğuna değinen Vali Mustafa Malay da, bu günün çevrede ve insanlarda bir temizlik hissi uyandırdığına işaret etti. Bu günde evlerin temizlenip badanalandığını ve insanların temiz elbiseleriyle bugünü kutladıklarını hatırlatan Malay, “Bu gün bizler için bir bayram anlamı taşıyor. Ülkemizde bazı bayramların amaçları değiştiriliyor. Çevreye zarar veren hatta kan dökülen olaylara kadar götürülebiliyor. Bakın çocuklarımız ve büyüklerimiz neşe içinde, bugünü bekliyorlar. Hıdrellez yer yerde kutlanmaz. Yeşilliğin ve suyun bol olduğu yerlerde kutlanır. Buda insanları yeşili ve suyu korumaya ve yeni yeşil alanların oluşturulmasını sevk etmek için adet haline getirilmiştir. Türkler örf, adet, gelenek ve göreneklerin büyük önem veren bir millettir. Aynı zamanda kültürümüzün birer parçası olan bu geleneklerimizin sürdürülmesi bizleri sevindiriyor. İnanışlara göre bugün kutsal bir gündür. Herkes dua edip yılın bolluk ve bereketli geçmesini diler. Herkesin Hıdrellez'ini kutluyorum" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Aydın Mustafa Kiriş İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından hazırlanan halkoyunları gösterileri sunuldu. Geleneklerde olduğu gibi Hıdırellez ateşinin Vali Malay tarafından yakılmasıyla devam etkinliklerde, protokol üyeleri ve davetliler dilek tutup ateşin üstünden atladı. Aydın'daki Hıdrellez Bayramı etkinlikleri Aytepe Mesire Alanı'nda katılımcılara Hıdrellez pilavı yapılmasıyla sona erdi.