İngiliz işadamı Mark Boyle, kariyerini ve herşeyi arkasında bırakıp bir yıl boyunca hiç para harcamadan yaşadı. Boyle, hayatının en mutlu zamanını geçirdiğini ve bunu sürdürmeye niyetli olduğunu açıkladı

30 yaşındaki eski iş adamı Mark Boyle, 12 ay boyunca hiç para harcamadan, bir karavanda, küçük bahçesinde kendi yetiştirdiği yiyeceklerle yaşadı. Bir yıl boyunca tek kuruş harcamayan Boyle, hayatının en mutlu zamanını geçirdiğini ve bunu sürdürmeye niyetli olduğunu açıkladı.

Telefonuyla sadece kendisini arayanlarla konuşan ve hiç kimseyi aramayan, güneş enerjisiyle çalışan duşta yıkanan ve sadece yenilenebilir enerji ve dönüşebilir maddeler kullanan Boyle, kıyafetlerini de Freecycle internet sitesinden ya da çöpten ediniyor. Diş fırçası niyetine sahilde bulduğu mürekkepbalığı kemiğini, tuvalet kağıdı olarak da gazete bayiinden aldığı eski gazeteleri kullanıyor.

Kıyafetlerini soğuk suda yıkayan Boyle, tuvalet konusunda zorluklar yaşamış. Ama asla sıkılmadığını ve çok nadir yalnız hissettiğini söyleyen Boyle, yürüyüşler yaptığını, arkadaş edindiğini, yemek, doğa ve kendisi hakkında çok şey öğrendiğini söylüyor.Sevgilisiyle yeni yaşam tarzı yüzünden 6 ay önce ayrılmak zorunda kaldığını anlatan Boyle, yine de kendisini anlayabilecek bir sevgili bulabileceğini umut ediyor.Tüm varlıklarından vazgeçen ve son 350 sterlinini (878 Türk Lirası) dizüstü bilgisayarını çalıştırmak için güneş panelleri almak için harcamış.

"Tek gerçek sürdürülebilirliğin paradan vazgeçip doğa ile yeniden temasa geçmek olduğunu farkettim" diyen Boyle, tecrübelerini de kitaplaştırmış: "İronik bir şekilde bu kitaptan epey para kazanabileceğimi söylüyorlar. Ama o parayla ne yapacağım ki?"

12 ayı gerçek bir "freecomonist" olarak geçiren Boyle, İngiltere"de Bath"da bir karavanda yaşıyor. Boyle, “Zorlukları oluyor ama banka hesabı, trafik sıkışıklığı stresim yok. Para odaklı dünyaya da dönmek için bir neden göremiyorum” diyor. Boyle, para harcamadan yaşamak için 12 ay boyunca şunları yaptı ve halen yapıyor:

Kendi gıdasını yetiştirip, başkalarının attığı çöpleri dönüştürüyor.
Her gün bisiklet kullanıyor, telefonundan sadece gelen aramaları kabul ediyor.
Güneşin ısıttığı duşu var.
Balık kılçığından yapılan diş macunuyla dişlerini fırçalıyor.
Kıyafetlerini de çöpten buluyor. - Hürriyet