Acılı annelere seslendiğini belirten Erdoğan, “Analar ağlayacak diyenler, hiç oğlunuz, yavrunuz öldü mü?” diye sordu. Erdoğan, şehit cenazeleri üzerinden siyaset yapıldığını söyleyince Baykal ve CHP'li vekiller salonu terketti. Bunun üzerine Erdoğan, “CHP grubuna 'güle güle' diyorum” dedi.

Başbakan Erdoğan, Genel Kurul'da Açılım ile ilgili yapılan görüşmede tarihi mesajlar verdi. Konuşmasında ilk Meclis'ten örnekler veren Erdoğan, Açılım'a karşı çıkanlara da “Analar ağlayacak diyenler, sizin hiç oğlunuz, yavrunuz öldü mü?” diye sordu. Erdoğan, şehit cenazelerine sevinenler olduğunu söyleyince CHP'liler salonu terk etti.

İLK MECLİS'TEKİ İLK KONUŞMA

Başbakan Erdoğan, Açılım sürecini ülkede demokrasiyi her alanda hakim kılmak için başlattıklarını belirterek başladığı konuşmasında Atatürk'ün 1920'de toplanan ilk Meclis'te yaptığı 'Efendiler, burada maksut olan ve meclisi alinizi teşkil eden zevat yalnız Türk değildir. Yalnız Çerkez, Kürt, Laz değildir. Hepsinden mürekkep anasır-ı İslamiyedir, samimi bir mecmuadır” sözlerini hatırlattı. “Bu meclis aziz milletimizin hamurunu çokluk içinde birlik içinde yoğurmuş milletimizin birlik ve bütünlük ruhunu tesis etmiştir” diye konuşan Erdoğan yine Atatürk'ün bir vecizesine atıfla, “Yurtta barışı tesis edemeyenler dünyada barışı tesis edebilir mi?” diye sordu.

ANALARA SESLENİYORUM

Konuşmasında yüreği yaralı annelere de seslenen Erdoğan, “Canından can kopmuş yürekleri dağlanmış analara sesleniyorum. Nişanlısından haber beklerken şehit haberi almış hanım kardeşlerime sesleniyorum. Türkiye'nin derdi derdimiz. Bilmezden görmezden gelemeyiz. Gün bağırıp çaığırma günü değil. Gün sesi en yüksek çıkanın rantı toplayacağı gün değil. Kucaklayıcı, kuşatıcı millet adına icraat ortaya koyma günüdür” dedi.

Açılımı eleştirenleri empatiye çağıran Erdoğan “Her vatandaş kendisini ötekinin yerine koysun düşünsün. Sizin tarlalarınız, otlaklarınız yasak bölge ilan edildi mi? Caminizi bastılar mı? Köyünüzün yoluna mayın döşendi mi? Analar ağlayacak diyenler, sizin hiç oğlunuz, yavrunuz öldü mü? ” diye sordu.

ÖYMEN'E AĞIR ELEŞTİRİ

Muhalefeti öneri getirmek yerine Hükümetin kendini anlatmasını engellemeye çalışmakla eleştiren Erdoğan, isim vermeden CHP'li Onur Öymen'i de sert bir dille eleştirdi. Erdoğan, “Dersim'de olanları savunanları ben insanlıktan nasibini almamış olarak değerlendiriyorum” dedi. Erdoğan, MHP Lideri Bahçeli'nin 'AK Parti terör örgütü ile el ele' benzetmesine de “Buna kendisi de inanmıyor ama nemalanıyor. Bizim kutsal değerlerimizi test edemezsiniz. Millet karşılığını verir” cevabını verdi. Açılım sürecinin tüm etnik grupların sorunlarıyla mücadele süreci olduğunu kaydeden Erdoğan, demokrasinin birleştiriciliğine dikkat çekerek, “Demokrasi korkuların pazarı değil, panzehiridir” dedi.

CHP'ye güle güle

Erdoğan'ın, “Şehit cenazeleri üzerinden siyaset yaptığını zanneden var. Bunlar tabii ki sürece karşı çıkıyor. Hatta 'şehitler gelsin biraz daha fazla bağıralım' diye bekleyenler var” sözü üzerine, Baykal ve CHP'liler salonu terk etti. Erdoğan, “CHP grubuna 'güle güle' diyorum. Siz olmadan (laf atılmadığı için) daha rahat konuşurum. Bunların düşünceye tahammülü yok. Bunlar izleyici tribününü provoke edenleri buraya getirenlerdir” diye konuştu. Kuliste gazetecilerin sorularını cevaplayan Baykal “Kimsenin konduramayacağı bir ithamı, utanmadan yapıyor” dedi. Bahçeli de “Utanç duyulacak bir konuşma” değerlendirmesinde bulundu./yeni şafak