Çağdaş ilçelerimizden, İstanbul'a 150, Türkiye'nin Avrupa sınırına da 70 kilometre uzaklıktaki Lüleburgaz'da yeni bir mahalle baskısı olayı... Sanatçıların kurduğu heykel atölyesinin girişine yapılan Leonardo da Vinci'nin ünlü "Altın Oran" figür rölyefinin önüne önce içi dışkı dolu poşet bırakıldı. Bu da yetmedi, rölyef kimliği belirlenemeyen kişilerce parçalandı.

Türkiye"de son aylarda sıkça gündeme gelen "mahalle baskısı", yüzünü bu kez sanat alanında gösterdi. Kırklareli"nin Lüleburgaz ilçesinde heykeltıraş-ressam çiftin bir ressam arkadaşlarıyla birlikte kurduğu sanat atölyesinin girişine yaptığı Leonardo da Vinci"nin sanat alanında önemli bir yer tutan "Altın Oran" figürü, “Buraya kilise yapılıyor, İsa"nın çarmıha gerilişi yapılıyor” diyen kimliği henüz belirlenemeyen bir grup tarafından önceki gece yarısı parçalandı.

TEK AMAÇ BİR SANAT ATÖLYESİYDİ

Lüleburgaz Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenleri ressam-heykeltıraş Mehmet Latif Sağlam, ressam eşi Nejla Taysun Sağlam ile yakın arkadaşları emekli resim öğretmeni Mehmet İlke Devrim, Lüleburgaz"da bir sanat atölyesi kurdu. Mehmet Latif Sağlam, sanat atölyesinin girişine "sanatsal" bir eser yapılmasının uygun olacağını düşünerek, atölyenin girişine Leonardo da Vinci"nin ünlü "Altın Oran" figürünü yapmaya başladı.

"NİYE ELİN GAVURUNU YAPIYORSUNUZ?"

Ancak bu durum, bölgede yaşayan bazı kimselerin hoşuna gitmedi. Sanatçılara bir hafta önce mesajlar verilmeye başlandı. Önce bir genç, sanat atölyesine gelerek, “Burada ne yapıyorsunuz? Kilise yapıyormuşsunuz diye duydum” diyerek ayrıldı. Bir gün sonra üniversite mezunu olduğunu ifade eden bir başka genç, “Niye elin gavurunu yapıyorsunuz, bizden birilerini, örneğin Mimar Sinan"ı yapsanız daha iyi olmaz mı?” diye tehditkar bir üslupla sorular sorup atölyeden ayrıldı.

"İSA"NIN ÇARMIHA GERİLİŞİ Mİ?" DİYE SORDU

Atölyede bulunan ve atölyeye gelen gençlerin sorularını sakin bir şekilde yanıtlayan Mehmet İlke Devrim, “Burası kilise değil, sanat atölyesi, bu yaptığımız da sanatın, bilimin temel öğretilerinden biridir, kötü bir şey değil, bunu internetten, kitaplardan inceleyebilirsiniz” dedi. Ancak tehdit ve mesajların arkası kesilmedi. Bir sonraki gün beyaz bir minibüsten inen iki genç atölyeye gelip, “Burada ne yapıyorsunuz beyefendi? Bu İsa"nın çarmıha gerilişi mi?” diye sordu. O sırada da atölyede bulunan Mehmet İlke Devrim, “Biz plastik sanatlar yapıyoruz. Bu İsa"nın çarmıha gerilişi değil, bu Leonardo"nun "Altın Oran" figürü” dedi.

SANATÇILARA BOMBA MESAJI

En son 4 gün önce de kapşonlu 14 yaşında bir genç, atölyeye gelip yapımı devam eden eseri tekmeledi. Tehditlerle yetinmeyen baskıcılar, önceki gün de atölyenin önüne bir poşetin içinde kapının önüne bomba süsü verilmiş bir kutu bıraktı. Sanatçılar, boş kutuyu çöp tenekesinin yanına bıraktı. Bir sonraki gün aynı kutu, içinde insan dışkısı bulundu. Geçen çarşambaı gecesi ise olanlar oldu. Mehmet Latif Sağlam"ın günlerdir uğraştığı Leonardo da Vinci"nin "Altın Oran" figürünü anlatan rölyefi paramparça edildi.

FAİLLER BULUNUP CEZALANDIRILSIN

Sabah atölyeye gelen Mehmet İlke Devrim, rölyefin paramparça halini görünce polise haber verdi. Polis olay yerine gelerek tutanak tuttu. Savcılık olayla ilgili soruşturma başlattı. Ancak soruşturmadan ne çıkacak merak ediliyor. Atölye sahibi sanatçılar, yapılanları sanata yapılmış bir saldırı olarak nitelendirirken, olayın faillerinin bulunup cezalandırılmasını istedi. Sanat atölyesinin açılışı önümüzdeki günlerde yapılması planlanıyordu.

YILMADAN SANAT ÜRETECEĞİZ

Rölyefi yapan Sağlam, olayı “çirkin saldırı” diye nitelendirerek, “Yıllar öncesinden heykele tüküren insanlar, zamanında gerekli tepkiler gösterilmediği ve heykel gerekli çevrelerce doğru ifade edilmediği için bu sefer saldırı farklı bir şekilde kendini gösterdi. Bu, çirkin bir saldırıdır. Bu saldırıyı yapanları kınıyoruz. Yılmadan sanat üreteceğimiz ve ürettiklerimizi insanlarla paylaşmak üzere çalışmalarımıza devam edeceğimiz herkes tarafından iyi bilinmelidir. Bu rölyefi de yeniden en iyi şekilde yapacağım” dedi.