Anıtın yıkımına bugün başlanacak
Kars’ta Mehmet Aksoy’un 24.5 metrelik İnsanlık Anıtı’nın yıkımı için hazırlıklar tamamlandı ancak bir adım atılmadı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘ucube’ diye nitelendirdiği İnsanlık Anıtı’nın yıkımı için bekleyiş sürüyor. Sukapı Mahallesi’ndeki Üçler Tepesi üzerine, Kars’ın eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından heykeltıraş Mehmet Aksoy’a yaptırılan, ikiye bölünmüş insan figüründen oluşan, 24.5 metre yüksekliğindeki anıtı kaldırmak için dün sabah hazırlıklara başlandı.

Kurulan iskelenin üzerine vinçle kaldırılan elmas kesme makinesini hazırlayan işçiler, şiddetli rüzgâr yüzünden zaman zaman çalışmalara ara vermek zorunda kaldı.

10 günde 18 parça

Emniyet Müdürlüğü, anıtın çevresinde güvenlik önlemi aldı. Tüm hazırlıklar tamamlanmasına karşın, belediyeden talimatın gelmemesi üzerine yıkım veya kesim çalışmasına başlanamadı.
Yaklaşık 10 günde 18 parçaya bölünecek olan heykelin parçalarını belediyeye ait olan bir depoya götüreceklerini kaydeden firma yetkilileri, gecikmenin kendilerinden kaynaklanmadığını söyledi. İlk kez bir anıtın yıkımında çalışacaklarını dile getiren, ihaleyi alan Avşin inşaat firmasının sahibi Yücel Yağcı, heykeli elmas kesiciyle parçalayacaklarını belirtti.

Çabalar sonuçsuz

İnsanlık Anıtı’nın kaldırılmaması için Kars’a gelen 200’e yakın sanatçı, 23 Nisan Cumartesi günü bir basın açıklaması yapmıştı. Sanatçılar, anıtın yıkılmaması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yazdıkları mektubu okuyarak anıta sahip çıkılmasını istemişlerdi. Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un avukatı Turgut Kazan da Kars Belediye Başkanlığı’na gönderdiği yazıda, yeni koruma kurulu yazısı uyarınca yıkımın durdurulmasını ve Danıştay kararının beklenmesini istemişti.

Günay: Tartışma çok sevimsiz

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, anıtın yıkılma kararına ilişkin olarak, “Türkiye’de heykel yıkma tartışmasını, doğrusu çok sevimsiz buluyorum” dedi. Günay, İzmir’de gazetecilerin sorularını yanıtlarken şunları söyledi:

“2006’da yanlış bir proje başlatılmış. 2008’de projeyi görünce çok şaşırdım. Altında eski askeri tabyalar var ve tescilli. 2008’den itibaren de kurulların ihtilafı oldu zaten konuyla ilgili ama hem kurullar hem de belediye geçmişte gereken duyarlılıkları göstermemiş. Kars’taki bu tartışmadan önceki süreçte ben ona işaret etmeye çalışmıştım ama ne yazık ki arkadaşlar üzüm yemek yerine bağcıyı dövmeyi tercih etmişlerdi o dönemde. Ben bu tartışmanın daha önceden kaynaklandığını, kurullar ve belediye arasında bir ihtilaf oluşa geldiğini, kurulların yeni bir proje istediğini söylemiştim. Yeteri kadar gerekler yerine getirilmedi taraflarca. Şimdi böyle bir eşiğe geldik.”

Milliyet