Ülkemizin performansı, buralarda Türkiye'yi parlayan yıldız olarak göstermektedir. Büyük gurur duyuyorum" dedi

İngiltere'ye resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, konakladıkları Buckingham Sarayı'ndan ayrıldı.

Gül çiftini sarayın ana girişinden, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Philip uğurladı. Kraliçe ve eşi, Gül çifti ve beraberindekilere saraydan araçlarla ayrılışında el salladı. Cumhurbaşkanı Gül uğurlamadan önce, muhalefetteki İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Ed Miliband'i Buckingham Sarayında kabul etti.

İngiltere ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Gül, 23 yıl sonra İngiltere'ye tarihi bir ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi. Başta Kraliçe 2. Elizabeth olmak üzere İngiliz yetkililere teşekkür eden Gül, kendisine olağanüstü misafirperverlik gösterildiğini belirtti. Gül, ziyaretinin dolu dolu geçtiğini ifade ederek, bütün Kraliyet ailesiyle tanıştıklarını ve çeşitli temaslarda bulunduğunu kaydetti.

PARLAYAN YILDIZ

Ziyaretin diğer önemli ayağını da ekonomik faaliyetlerin oluşturduğuna işaret eden Gül, 'Yurt dışına heybeniz dolu çıktığınızda başınız daima dik olur. Bundan şunu kastediyorum, Avrupa'nın birçok ülkesi büyük ekonomik sıkıntılar ve bunalım içindeyken Türkiye'nin ekonomik performansının iyi olması ve bu sıkıntılardan uzak olması, buralarda Türkiye'yi parlayan yıldız olarak göstermektedir. Bundan büyük bir gurur duyuyorum' dedi.

'SULTAN'A ÖVGÜ'YÜ DİNLEDİ

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, önceki akşam da İngiltere'nin başkenti Londra'nın finans merkezinden sorumlu temsilcisi Lord City Belediye Başkanı Alderman David Wootton'ın onurlarına verdiği yemeğe katıldı. Görkemli ve tarihi Guildhall Belediye Sarayı'ndaki yemekten önce Gül ve eşi için karşılama töreni düzenlendi. Tören komutanı Cumhurbaşkanı'nı Türkçe olarak tören kıtasını denetlemeye davet ederek, "Topçu bölüğü şeref kıtası, teftişe hazırdır komutanım" dedi. 700 kişinin ritmik bir şekilde alkış tutmasıyla yemek salonuna Lord City Belediye Başkanı ile giren Gül çifti, kendilerine ayrılan yere oturdu. Yemek öncesinde Guildhall Müzik ve Drama Okulu öğrencileri İtalyan besteci Luigi Arditi'nin Osmanlı Sultanı Abdülaziz'in İngiltere ziyareti vesilesiyle bestelediği "Sultan'a Övgü" eserini seslendirdi.

Şehitliğe ziyaret

Gül, ziyaretin son gününde Londra'dan Portsmouth şehrine geçerek, buradaki Türk Deniz Şehitliği'ni ziyaret etti. İngiliz Kraliyeti Deniz Kuvvetleri mensubu Müslüman din görevlisi Asım Hafız'ın Fatiha suresini okumasının ardından Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, 26 askerin mezarına kırmızı karanfiller bıraktı.

Osmanlı Sultanı Abdülmecid tarafından 1850 yılında seyir ve topçuluk eğitimi almak üzere gönderilen Mirat-ı Zafer ve Sirag-i Bahri gemilerindeki denizcilerden, burada kaldıkları 6,5 aylık süre içerisinde kolera salgını ve diğer sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitirenlerin mezarları bulunuyor. yenişafak