Sarıkamış Harekatı'nda soğuktan donarak şehit düşen 90 bin asker, harekatın 97. yılında Yalova Belediyesi ile Sanat Gönüllüleri Eğitim ve Araştırma Derneğince düzenlenen panel ve fotoğraf sergisiyle anıldı.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele katılan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Sarıkamış şehitlerine tek gecede soğuktan ölen askerler gözüyle bakılmaması gerektiğini söyledi.

Sarıkamış'ta birçok şehitlik olduğunu belirten Sönmez, şöyle konuştu:

''Şu anda 50'ye yakın şehitliği tespit ettik. Tespit edilenleri Genelkurmay Başkanlığına rapor halinde sunacağız. Genelkurmay tarafından yapılan resmi açıklamada, savaşa 120 bin askerin gittiği, 12 bininin ise geri döndüğü belirtiliyor. Ancak ağıtlar hep 90 bin olduğunu belirtiyor. Şehitlerimiz sanki tek gecede donarak ölmüş, çatışma yapmamış gibi lanse ediliyor, bu yanlış. Harekat 15 gün sürmüş, hatta Sarıkamış'ta yerleşim bölgesinde çatışmalar olmuş, kuşatmalar yapılmıştır. Ayrıca, halk arasında Hey Onbeşli türküsü yanlış biliniyor. Hey Onbeşli türküsü oyun havası değil ağıttır. Ne yazık ki günümüzde oyun havası gibi söylenip göbek atılıyor. Vatandaşlarımız bu konuda duyarlı olsun.''

Etkinlik çerçevesinde, Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneğince hazırlanan ''Sarıkamış Şehitleri Fotoğraf Sergisi'' açıldı.

Ressam Ayşegül Arat, kağıttan yaptığı ''Sarıkamış'ta Donan Asker'' isimli eserini Sönmez'e hediye etti.