Bankada hesabınız olduğu zaman banka paranızı işleterek bu paranın belli bir değere ulaşmasını sağlıyor. Yani basitçe anlatırsak sizin paranızla banka kredi verebiliyor. Sizin hesabınız ister vadeli olsun ister vadesiz olsun, sizin yatırdığınız para bankalar tarafından bir şekilde değerlendiriliyor. Peki durum böyleyken neden sizden hesap işletim ücreti alınıyor? Bunun bazı sebepleri var; bankaların söylediğine göre bankalar bu hesap işlemleri için şubelerinde insanlar çalıştırıyor ya da bu işlemler için bankanın elektronik şubelerinde belli data planlamaları yapılıyor. ATM cihazlarının kiraları gibi masraflar da eklenince bankalar hesap işletim ücreti talep ediyor.

Bazı bankalar iki otomatik fatura ödeme işlemi emri verenlere, bazı bankalar da maaş hesabı olanlara bu hesap işletim ücretini yansıtmıyor. Yine bazı bankalar da belli şartları sağlayan özel müşterilerinden hesap işletim ücreti almıyor.

6 ayda 1 ya da yılda 1 kez alınan hesap işletim ücretleri yıllık 120-150 lirayı bulabiliyor. Bu da siz bankada şu kadar param var diye düşünürken paranızın eksilmesine sebep oluyor. Peki yok mu bundan tasarruf etmenin bir yolu?

Var. Hesap işletim ücreti almayan bir banka ile çalışın. Böylece otomatik fatura ödeme işlemi emri vermeden, paranızın eksilmeyeceğini bilerek ya da maaş hesabı olması şartı aranmaksızın bu paradan tasarruf edebilirsiniz. Örneğin Senin Bankan'da hesap işletim ücreti yok. Buna ek olarak EFT, havale vb masraflar da yok. Böyle olunca banka işlemlerinden ücretsiz olarak faydalanabiliyorsunuz. Paranızın gereksiz ücretler için eksilmeyeceğini bilmek ve internet çağında şubesiz bankacılıktan faydalanmak herkesin hakkı. Tasarruf sadece harcama yapılırken değil paranızı değerlendirirken de yapılır. Bu nedenle bankanızı seçerken iyi bir araştırma yapın.