Tüketiciler Birliği Ankara Şube Başkanı Hakan Tokbaş, bütün tüketicileri, hesaplarından tahsil edilen yıllık hesap işletim ücretinin iptali için vakit geçirmeden Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvurmaya, bankaları ise kanuni dayanağı olmayan hesap işletim ücreti uygulamasından bir an evvel vazgeçmeye çağırdı.

Tokbaş, yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda bankaların, karlarını artırmak için yeni gelir kapıları oluşturup tüketiciye yeni maliyetler çıkardığını, bankaların “birçok gelirinde olduğu gibi” haksız ve sözleşmeye aykırı olarak hesap işletim ücretlerini de tüketiciden kestiğini savundu.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun (4077 Sayılı) 6. maddesinde “Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir” denildiğini bildiren Tokbaş, hüküm ile yıllık hesap işletim ücretinin alınamayacağının belirtildiğini ifade etti.

Tokbaş, tüketicinin tepkisine yol açan hesap işletim ücretine karşı mücadele verdiklerini kaydederek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Tüketicinin tepkisine yol açan hesap işletim ücretine karşı verilen mücadelenin son örneğinde, bir tüketicimizden kesilen 21 TL yıllık işlem ücreti hakkında önce Üsküdar Tüketici Sorunları Hakem Heyeti tarafından ücretin tüketiciye iadesi kararlaştırılmış; daha sonra yargı merciinin kararına rağmen parayı iade etmemekte direnen banka icraya verilmiştir. Ankara 32. İcra Dairesi;ne 2009/16340 Esas numarası ile açılan icra dosyasındaki 21 TL esas alacak, 2,75 TL faizi, 160 TL vekalet ücreti ve harçları ile birlikte toplam 210 TL olarak belirlenen dosya alacağı İcra Müdürlüğü tarafından bankadan tahsil edilmiştir.

Bütün tüketiciler, hesaplarından tahsil edilen yıllık hesap işletim ücretinin iptali için vakit geçirmeden Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri;ne başvurmalıdır. Bankalar ise kanuni dayanağı olmayan hesap işletim ücreti uygulamasından bir an evvel vazgeçmelidir.”/vatan