DENİZLİ'de 8 ay önce bir trafik magandasının otomobiliyle çarpması sonucu felç kalan 9 yaşındaki minik Şirvan'ın tekrar ayağa kalkması için gerekli kemik iliğini sağlamak amacıyla 6 yıldır ayrı yaşayan, 2.5 yıl önce de boşanan anne Funda Bilge ile baba Cengiz Duran, tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olacak.

Solunum cihazına bağlı olarak yaşayan, 225 YTL'lik elektrik faturasını ödemekte zorlanan annenin yaşadığı dramın basına yansıması üzerine Türkiye'nin gündemine gelen, hayırseverlerin yardımlarının yanı sıra Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın devreye girmesiyle ambulans helikopterle Ankara'ya götürülerek, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavisine başlanan Şirvan'ın yeniden ayağa kalkmasında kök hücre nakli yöntemi çare olarak ortaya çıktı. Kök hücre naklinin yapılabilmesi için Şirvan'ın kardeşinin olması gerektiğini öğrenen anne Funda Bilge, 2.5 yıl önce boşandığı eşi Cengiz Duran'ı telefonla arayarak durumu anlattı. Funda Bilge, kızının ayağa kalkabilmesi için tek umut olan kök hücre naklinin yapılması için büyük bir fedakarlık yaparak ayrıldığı eşinden tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmayı kabul etti. Baba Cengiz Duran ise kızının ayağa kalkması için gerekeni yapacağını söyledi.
Doktorların seferber olduğu kızının kök hücre nakliyle tekrar yürüme ihtimalinin olduğunu, bu yüzden eski eşine telefonla ulaşabildiğini kaydeden anne Funda Bilge, “Nerede olduğunu, nasıl yaşadığını bilmiyorum. Telefonla aradım. Şirvan için böyle bir umut olduğunu söyledim. Kızımızın kök hücre nakliyle yürüme umudu varsa bunu kabul edeceğini söyledi. "Gelirim" dedi. Zaten her şey laboratuvar ortamında gerçekleşecek. Tüp bebek yöntemi uygulanacak” dedi.

"KIZIM İÇİN HERŞEYİ YAPARIM"

Kızı için her fedakarlığı yapmaya hazır olduğunu söyleyen çaresiz anne Funda Bilge, “Şirvan'ın yürümesi kök hücre nakline bağlıysa yeniden hamile kalarak, eski eşimden çocuk sahibi olmaya hazırım. Kızım için yapamayacağım şey yok. Bu kadar yol kat etmişken kızımın tekrar geri dönerek ömrünü odasında geçirmesini istemiyorum. Yürüyebilmesi için en küçük umudu dahi değerlendirmek istiyoruz. Ailem bile bu kararıma tepki gösteriyor ama ben kararlıyım. Buradaki doktorlardan, Sağlık Bakanlığı'ndan Allah razı olsun. Şirvan için seferber oldular her şeyiyle ilgileniyorlar” dedi. Şirvan'ın kök hücre nakliyle yürüme ihtimalinin olup olmadığını araştırmaya devam ettiklerini işaret eden anne Funda Bilge, “Böyle bir ihtimal varsa ne olur biz bir kez daha yardımcı olun. Yeter ki kızım tekrar yürüyebilsin. Ben kızım için her şeyi yapmaya hazırım” diye konuştu.


Kızının tedavisinin sürdüğünü solunum cihazından kurtulması için solunum egzersizleri yapıldığını, Şirvan'ın tetkiklerinin Almanya'ya gönderildiği, sonuçların beklendiğini söyleyen anne Funda Bilge, Şirvan'ın moralinin iyi olduğunu belirtti.

KÖK HÜCRE NAKLİ

Bilim adamları kök hücre nakliyle omurilik felcinin tedavisi konusunda farklı görüşlere sahip. Bazı bilim adamları kök hücre nakliyle omurilik felcinin tedavi edilmesinin mümkün olduğunu savunurken, bazı bilim adamları ise kök hücre nakli ameliyatının yan etkilerinin olabileceğini söylüyor. Kök hücreler, canlı dokuların temel taşı olarak biliniyor. Omurilik zedelenmesi sonucu felç olanlar uzun bir süredir, kök hücrelerin kendi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılıp kullanılamayacağı sorusunun cevabını arıyor. Bir süre önce hayatını kaybeden, "Süperman" karakteriyle tanınan aktör Christopher Reeve de bu beklenti içindeydi.
DHA