Avrupa Birliği"nin (AB) sanayiye dönük EUREKA programı kapsamında desteklenen “Sayısal kişilikler” projesinde, evlere, iş yerlerine, alışveriş merkezlerine ve lokantalara yerleştirilen sensörler, kişiler hakkında sürekli bilgi toplayacak ve böylece kişiliklerin sayısal birer kopyası çıkarılacak.

2010"da devrede

Cep telefonu, sensör ve bilgisayar yazılımından oluşan sistem, kişinin yeme, içme, alışveriş, müzik, TV, internet gibi gündelik alışkanlıklarını tanıyabilecek ve kişinin bulunduğu mekanı alışkanlıklarına göre ayarlayacak. Yeni teknolojide, kişilik özellikleri cep telefonunda saklanacak ve bilgiler sensörlerle etkileşime girecek. Proje 2010 sonunda devreye girecek Projenin Türkiye koordinatörü Mobilera Bilişim ve İletişim Teknolojileri Tic. A.Ş"nin yöneticisi Zeynep Sarılar Akaltan, çalışmaları hızla süren, Türkiye, İspanya ve Fransa"nın yer aldığı projenin uluslararası koordinatörlüğünü İspanya"dan European Software Institude (ESI), Türkiye konsorsiyumu koordinatörlüğünü ise Mobilera"nın yürüttüğünü dile getirdi. Akaltan, Türkiye"deki konsorsiyumda üç firmanın yer aldığını kaydetti. Sayısal kişiliklerin oluşturulacağı projede geliştirilen sistemlerin, kişilerin bulundukları ortamdaki davranışlarını gözleyerek, alışkanlıkları tespit edebildiğini belirten Akaltan, sayısal kişiliklerin bu davranış setine göre oluşturulacağını söyledi.

NERELERDE KULLANILACAK?

Sayısal kişiliklerin pek çok mekanda kullanılabilecek. Bunlar arasında evler, iş yerleri, alışveriş merkezleri ve restoranlar geliyor. Bu yapı sayesinde mağazalarda kişinin ilgi duyduğu ürünler ön plana çıkarılıyor. Alışveriş merkezine girildiğinde buraya yerleştirilen sensörler daha önce bu merkezdeki alışkanlıkların kayıtlarını inceleyecek ve kişiyi kısa zamanda yönlendirecek. Cep telefonunuzdaki kişilik yazılımları da yeni davranışları kayıt altına alacak. Kişiliklere uygun ürünler, bilgi ekranlarından cep telefonuyla uyumlu yansıtılacak. Sistem, restoranlarda da geçerli olacak.

HASTANELER SİZİ TANIYACAK

Hastanelerde bu yapılar sayesinde kişiler otomatik tanınabilecek. Kayıt işlemleri kısalacak. Farklı bölümlerdeki muayenelerde kişinin sağlık geçmişi otomatik görüntülenebilecek ve böylece daha hızlı ve doğru teşhis imkanı sağlanacak. Sayısal kişilikler, akıllı ev sistemlerinde de kullanım alanı bulacak. Akıllı ev uygulamaları, sayısal kişilikler sayesinde otomatik olarak tepki verecek. Örneğin TV seyrederken ışıklar, tercih edilen ayarlara otomatik olarak gelecek, kişinin ruh haline göre müzik çalacak. İş yerlerinde de sistem devreye girdiğinde, kişi masasının dışında nerede olursa olsun bilgisayarı ve telefonu otomatik olarak kendine göre ayarlanacak.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Sistemin temel yapısı sayısal kişilik bilgilerinin GSM platformu üzerinden, cep telefonları aracılığıyla taşınabilir olmasına dayanıyor. Sistem sensörlerden gelen bilgilerle güncelleniyor. Bu bilgilere göre kişiye özel tepkiler veriyor. Cep telefonu ve sensörlerin ilişkisi, bluetooth gibi kanallar aracılığıyla yapılacak. Cep telefonu kişinin tüm davranışlarını algılayabilecek ve etrafla kişilik arasında sürekli bir iletişim kurulmasını sağlayacak.

HER ŞEY KAYIT ALTINA ALINACAK

-Sayısal kişilik, kişinin ne yediğini, eve ne zaman geldiğini ve geldikten sonra TV"de ne izlediğini, hangi internet sitelerine girdiğini, hangi müziği dinlediğini bilecek. Bir anlamda kişinin nelerden hoşlandığını, nelerden hoşlanmadığını kayıt altına alacak. Daha sonra da kişinin nerede ne yapmak istediğini otomatik olarak yapacak.

-Proje kapsamında, eve girdiğinde kişinin yüz hareketlerine göre duygusal durumunun da algılanıp ona göre düzenlemelerin de yapılması gibi çok uç planlamalar da olabilecek.