Konaklama turizminde yüksek doluluk oranına rağmen esnafın yaşadığı sıkıntılar her şey dahil sistemini yeniden gündeme getirdi. Her şey dahil sistemi yüzünden, turist sayısı artmasına rağmen gelirlerin düştüğünden yakınan esnaf, hem otelcilerin hem de kendilerinin bu sistemden dolayı mağdur olduklarını belirterek, yine de bir önlem almadıklarından yakınıyor. Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan ise her şey dahil sisteminin zararlarını 3 yıldır anlattıklarını, ancak bir sonuca ulaşamadıklarını belirtti.


Turist sayısının artmasına rağmen esnafının her geçen yıl sıkıntıya girdiğini ifade eden Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Her şey dahil sisteminde turisti alıyorsunuz otele, normalde para ile satılan her şeyi bedava veriyorsunuz. Her şeyin bedava olması ülke ekonomisine de katkı sağlamıyor, çünkü turisti otel dışına çıkaramıyorsunuz. Görüyoruz ki bu sistem yanlış, bu sistemi Türkiye açısından frenlemek gerekiyor. Her şey dahil standardı oluşması lazım. Yemek standardı, içki standardı olmalı. Standart olursa küçük otellerin sistemden çıkmaları sağlanabilir. Veya 4 yıldızın altında her şey dahil yasaklanmalıdır.''
Sadece Kuşadası'nda değil, Türkiye'nin başka yerlerinde de turizmci esnafının ciddi kriz yaşadığını savunan Akdoğan, ''Kimsenin memnun olmadığı, ama olmazsa olmazmış gibi dayatılan bir sistemdeyiz. Turizmi tabana yaymaksak, insanlar 'turist bana gereksiz, kalabalık yapıyor' diye düşünmeye başlar. Biraz dengelemek lazım, diğer insanları da düşünmek lazım'' dedi.