IŞİD’in Irak’ta ele geçirdiği ve çatıştığı şehirler nedeniyle Türk mallarını Bağdat, Basra gibi ülkenin güneyindeki merkezlere taşıyan yolların kapanması, nakliyecileri alternatif güzergâhlar arayışına soktu.
 
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), İran üzerinden doğrudan Basra’ya ulaşmayı deniyor. UND içinde Irak Çalışma Grubu, bu amaçla İran üzerinden Basra’ya ulaşacak bir test seferi düzenledi.
 
7 KAMYON YOLA ÇIKTI
 
UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, “7 kamyon İran üzerinden Basra’ya ulaşmak için yolda ilerliyor. Bu test sürüşünün sonuçlarına göre düzenli sefer konulup konulamayacağına bakılacak” diye konuştu.
 
Mevcut çatışma koşulları nedeniyle Bağdat’a ulaşmanın mümkün olmadığını belirten Nuhoğlu, “Bu yüzden Basra ve daha güneydeki ülkelere ulaşma yollarını arıyoruz” dedi. 
 
Düzenli bir organizasyon yapılıp yapılamayacağın söylemenin erken olduğuna dikkat çeken Nuhoğlu, “Ancak nakliye maliyetinin artacağı kesin” dedi. Türk kamyoncuları için İran’ın herhangi bir sorun oluşturmaşacağını belirten Nuhoğlu, “Orta Asya taşımaları İran üzerinden yapılıyor zaten. Hiçbir sıkıntı olmuyor. İranlı firmalarla ortaklaşa bir çalışma içine de girilebilir” ifadesini kullandı. Bilindiği gibi IŞİD’ın saldırıları ilk başladığında Musul’un düşmesi ve Tuzhurmatu’nun çatışma bölgesine dönüşmesiyle Türk mallarını güneye taşıyan iki rota da kapanmıştı. Nuhoğlu, “Süleymaniye’den güneye inmek pek mümkün görünmüyor” dedi.
 
MISIR'DA YAŞANAN SORUN GEÇEN HAFTA ÇÖZÜLDÜ
 
Suriye'de iç savaş başladığından beri ihraç mallarını taşıyan kamyonlar, Ro-Ro seferleriyle Mısır üzerinden Arap Yarımadası'nın batıına taşınıyordu. Bu yolun Kızıldeniz'deki Ro-Ro seferi ayağında da bir süredir sorun yaşandığı anlaşıldı. Mısırlı şirket seferleri durdurdu. Sorun bir hafta önce Türk kamyonları için geçici olarak bir gemi kiralanmasıyla çözüldü.