350 milyona kadar yolu var

SÜPER Lig"i ihya etmesi beklenen yeni yayın ihalesiyle ilgili olarak kılıçlar çekildi. 2010-2014 yıllarını kapsayan toplam 267.9 milyon dolarlık Süper Lig yayın ihalesi 11.00"de İstanbul İstinye"deki TFF binasında yapılacak. Şifreli yayının gerçekleşeceği A paketiyle ilgili olarak tek talipli gibi görünen Digiturk"ün karşısına beklenmedik bir biçimde TRT ile ortaklık kurmak için tüm pürüzleri gideren Türk Telekom çıktı...

DIGITURK yayıncı kuruluş olmanın verdiği tecrübe ile ihalede şansını yüksek tutarken, diğer iki kurumun ortak girme olasılığı bulunuyor. Agresif bir yol izlemesi beklenen Telekom"un sayesinde 214.3 milyon dolar muhammen bedeli bulunan A paketinde rakamın beklentilerin üstüne yükseleceği tahmin ediliyor.

ANA yayıncı olmak amacıyla ihaleye girme kararı alan Türk Telekom"un ihaleyi kazanması halinde tüketicilere uydu ya da WEB TV üzerinden ulaşmayı planladığı ve bunun içinde tüm alt yapı çalışmasını tamamladığı belirtildi. Türk Telekom ayrıca ihaleyi aldıktan sonra TRT ile de ortaklığa gidecek ve 3 paketi de satın alıp TRT üzerinden yapılacak şifreli yayınların karşılığında TRT"ye B paketini devredecek.

3 BÜYÜKLER"E 30 MİLYON $

BİR diğer güçlü kuruluş olan Digiturk"ün gelişmeler üzerine yeni bir strateji belirlediği ve ekonomik koşullarını zorlayacağı vurgulandı. Bilindiği gibi Digiturk"ün 2.5 milyon, Lig TV"nin 800 bin üyesi var.

İHALEDE düne dek 180 milyon dolar civarındaki yayın gelirinin toplam 300 milyon doların üzerinde bir rakama ulaşması bekleniyordu. Ancak Digiturk ve Türk Telekom arasındaki rekabet sonrasında kulüpler 350 milyon dolarlık bir rakam beklentisi içine girdi. TFF, kapalı zarf usulüyle gerçekleştirilecek ihalede 3 paket için ayrı teklifler alacak. A paketini Digiturk dışında kazanan başka kuruluş olursa, bu yayıncıya tüm alt yapıyı oluşturması için 4 aylık süre verilecek.

BU arada 15 dakikalık özet görüntülerin satılacağı B paketine girmesi beklenen NTV, 1. Lig"den 3 maçı canlı yayınlama zorunluğu nedeniyle kendisine ortak arıyor. Öte yandan ihale 300 milyon dolara biterse 3 Büyükler, 30-35 milyon dolarlık bir gelire kavuşacak.

A PAKETİ

Kapsam: Şifreli yayınlar (4 maç)

Bedel: 214 milyon 300 bin dolar

Katılımcılar: Digiturk, Türk

Telekom (TRT ortaklığı), D-Smart

- HAFTALIK 4 lig maçını şifreli olarak canlı yayınlamayı ve ligin isim hakkını içeriyor. Paketi alan yayıncı 9 maçın yayınını çekecek, yurt dışı pazarlama ve ligin isim hakkını satma şansına sahip olacak.

B PAKETİ

Kapsam: 15 dakikalık özet yayınlar

Bedel: 40 milyon 500 bin dolar

Katılım: Digiturk, NTV (Bir ortakla)

Türk Telekom (TRT ortaklığı ile)

- TÜM maçlardan 15"er dakikalık yayın hakkı ve TFF 1. Lig"in canlı yayın hakkını kapsıyor. Bu paketi alan kuruluş açık kanal olmak zorunda ve maçlar bittikten 45 dk. sonra özetleri verecek, 3"er dakikalık görüntüleri ise kanallara satacak.

B PAKETİ

Kapsam: Mobil ve internet yayınları

Bedel: 13 milyon 400 bin dolar

Katılım: Digiturk (Turkcell),

Türk Telekom (TTNet-Avea)

- PAKETTE web ve mobil yayınlar var. Gol görüntüleri ile klipler maçlar bittikten 45 dakika sonra internet ve GSM hatlarından abonelere servis yapılacak. Bu paket naklen yayınlarda ilk kez uygulanıyor. /vatan