CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP’nin Anayasa Komisyonu Başkanı Süheyl Batum, yeni anayasa çalışmaları kapsamında hazırlanan “Anayasa Vizyonu”nda, Türkçe’nin resmi dil olarak korunmasının yanısıra devlet okullarında anadilin öğretilmesine de ışık yaktı.
 
Batum, zorunlu askerliğe ilişkin de vicdani reddin tartışılabileceğini söyledi. Batum, genel merkezde Anayasa Komisyonu üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, devam eden yeni anayasa çalışmaları kapsamında “CHP’nin Anayasa Vizyonu”nu açıkladı.
 
Etnik kökene vurgu yok
 
Başlangıç metninde Türkiye’nin dil, din, ırk ve etnik köken bakımından çeşitliliği ve zenginliği dikkate alınarak, yurttaşlığın hak ve özgürlüklere dayalı insan onurunu öne çıkaran hukuksal bir bağ olduğunun vurgulanmasının öngörüldüğünü dile getiren Batum, CHP’nin anayasanın 1, 2, 3 ve 4. maddelerinin ve bu maddelerde yer alan ilke ve kuralların değiştirilemezliğini, genel ilke olarak benimsediğini söyledi.
 
Batum, cumhuriyetin niteliklerine ilişkin maddenin, yeniden kaleme alınacak başlangıç metnindeki hukuksal ilkelere gönderme yapılarak, “Birarada yaşama arzusuna dayalı ulus tanımını ve yurttaşlığın ırk, etnik köken veya dine dayanmayan hukuksal bir bağ” olduğunu içereceğini bildirdi.
 
Din ve vicdan özgürlüğü
 
Din ve vicdan özgürlüğüne ilişkin anayasa hükmünün, “devletin dinler karşısındaki tarafsızlığı, inanç çoğulculuğu, inanç çoğulculuğunun dinsel tutum ve tavrı benimsememeyi de içerdiği ve devletin dinsel baskıyı engelleme yükümlülüğü” göz önüne alınarak düzenlenmesinin önemine dikkati çeken Batum, din ve vicdan özgürlüğünün koruma alanı ile sınırlama nedenlerinin, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararları ışığında düzenleneceğini anlattı.
taraf