Anadolu ve Fen Liselerine girişte ilköğretimin 6, 7 ve 8'nci sınıflarında sınav yapılması uygulamasına ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Ünal Yarımağan karşı çıktı. ÖSYM Başkanı, "Anadolu ve Fen liseleri ya kapatılsın, ya da sayıları bir kaça indirilsin. Bugünkü eğitim sistemi hiç bir amaca hizmet etmiyor" diyen Yarımağan, okulları "seviyelendirme"nin yanlış olduğunu söyledi.


Milli Eğitim Bakanlığı'nın Anadolu ve Fen Liseleri başta olmak üzere bazı liselere İlköğretimin 6,7 ve 8'nci sınıflarda yapılacak merkezi sınav sonuçlarına göre öğrenci almasına, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof.Dr. Ünal Yarımağan karşı çıktı.

Yarımağan, "Anadolu ve Fen liseleri ya tamamen kapatılmalı" dedi. Yarımağan, liseleri bu kadar "seviyelendirmelenin" doğru olmadığını, sınavla öğrenci alımından vazgeçilmeyecekse, sınav sayısının artırılmasına da gerek olmadığını daha doğru olacağını öne sürdü.

"HEPSİ NORMAL LİSEYE ÇEVRİLSİN"
ÖSYM'nin kurulduğu tarihten bu yana değişik kademelerinde görev yapan ve son 35 yıldır gerçekleştirilen bütün sınavlarda bulunan Prof.Dr. Ünal Yarımağan, ülkemizde okul türünün çok fazlalaştırıldığını belirtti. ÖSYM Başkanı, liselere geriş için getirilen kısa adı SBS olan "Seviye Belirleme Sınavı" ve ÖSYM'nin sınav sistemiyle ilgili olarak Hürriyet'e şunları söyledi:

"Okul türünün bu kadar çeşitlendirildiği, seviyelere ayrıldığı başka bir ülke yok sanırım. Fen Lisesi, Anadolu Lisesi diye hiyerarşi olmaz. Bazı ülkelerin prestijli okulları vardır. Bizde de eskiden olduğu gibi farklı statüsü olan Galatasaray, istanbul Erkek Lisesi gibi prestij okullarımız yine olabilir. Ama bugünkü gibi her ilde, her ilçede ayrıcalıklı okulunuz olmaz. O yüzden, il ve ilçelerdeki tüm Fen liselerini, Anadolu Liselerini normal liselere dönüştürmek lazım. Ya da tüm genel liseleri Anadolu lisesi yapılması uygun olur. Bugün ülkemizde Fen lisesine ne gerek var? Fen lisesi, genel liselerin fen koludur.

BU SİSTEM DERSHANEYE BAĞIMLI KILAR
Eğer Anadolu liselerini, fen liselerini kapatıp genel lise yapamayacaksınız, yani sistem bu şekilde devam edecekse, sınavla öğrenci alınacaksa, o zaman İlköğretimin 6,7 ve 8'nci sınıflarında üç kez sınav yapmanız, öğrenciyi dershaneye daha da bağımlı kılar. Her yıl gerilim yaşar. Bu sınavlardan, ders programlarının durumu, iller, bölgelerarası eğitim farklılıklarının ortaya çıkarılması ve bunların giderilmesi için veri olarak kullanılabilir. Buna itirazım yok. Ama Seviye Belirleme sınavı sonuçlarına göre Anadolu liselerine, fen liselerine öğrenci yerleştirmede kullanılacaksa, bu okullara girmek isteyen adaylar ciddi bir biçimde üç yıllık sınava hazırlanmak zorunda. Üç sınavdan birisinde başarılı olamayan öğrenci, iki sınavda çok başarılı olsa bile Anadolu liselerine, fen liselerine giremez.

DÜZ LİSEDEN FARKLI AMACI DA YOK
Bir an önce Anadolu liselerini, fen liselerini sıfırlamak gerekir. Çünkü bu şekilde okul olması için gerekçe kalmamış. Anadolu liselerinin,düz liseden farklı bir amacı yok. Bu kadar fazla fen lisesi de olmaz. Fen lisesi olunca sosyal bilimler lisesi açma ihtiyacı da doğdu. Yarın-öbür g Türkçe-Matematik lisesi de gerekir. Meslek lisesinin sayısı da fazla. Liselerin bu kadar çeşitliliğine ve seviyelendirilmesine gerek yok. Bugün getirilen sistemle liseler birinci, ikinci, üçüncü sınıf lise oluyor.

YETENEKLERİN GELİŞMESİNİ ÖNLÜYOR
Sınav sistemi de yanlış. Bu kadar genç yaşta çocuğa 'çoktan seçmeli' testler uygulanması, onların yeteneklerinin gelişmesini de engelliyor. Üniversiteye de girişte de çoktan seçmeli testlerden vazgeçilmesinden yanayız. Ancak, aday sayısı 1,5 milyon olunca 'çoktan seçmeli' sınavdan başka bir şey yapamıyorsunuz. Bazı üniversitelere sınavsız öğrenci alınsa, sınava giren aday sayısı azalsa sınavda 'ucu açık' sorular yöneltilebilir. Öğrenci o zaman dershaneye gitmez. Sınav sistemi yüzünden, bugün öğrencinin belli yetenekleri gelişmiyor. Sınavda nasıl olsa böyle sorular yöneltilmiyor diye belli yeteneklerini geliştiremiyorlar. Sınav sisteminde değişiklik yapılabilirse bazı olumsuzluklardan da kurtulmuş olunur.