ABD Başkanı Trump, McCain'in ölümüyle ilgili ilk kez yazılı açıklama  yaparak ünlü senatörün hizmetlerini övdü.

Trump, açıklamasında, "Aramızdaki politika ve yaklaşım farklarına  rağmen Senatör John McCain'in ülkemize yaptığı hizmetlere saygı duyuyorum. Onun  anısına, defnedileceği güne kadar bayrakların yarıya indirilmesi talimatını  verdim." ifadelerini kullandı.

TRUMP YERİNE PENCE TÖRENE KATILACAK

Trump, 31 Ağustos Cuma günü başkent Washington'daki Kongre binasında  düzenlenecek cenaze törenine de ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in katılacağını  ve bir konuşma yapacağını duyurdu.

Trump, törene yönetimi temsilen Özel Kalem Müdürü John Kelly, Savunma  Bakanı Jim Mattis ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın  katılacağını belirtti.

Böylece Trump'ın cenaze törenine katılmayacağı kesinleşmiş oldu.

Trump ayrıca, McCain'in ailesinin isteği üzerine ünlü senatörün  cenazesinin çarşamba günü Arizona'da yapılacak törenin ardından askeri törenle  Washington'a getirileceğini ifade etti.

BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLDİ

Öte yandan, Trump'ın açıklamasının hemen ardından yazılı açıklama  yapan Beyaz Saray, bayrakların yarıya indirildiğini ve McCain'in cenazesinin  defnedileceği pazar gününe kadar bu şekilde kalacağını bildirdi.

Cumartesi günü McCain'in ölümünün hemen ardından bayrakları yarıya  indiren Beyaz Saray, pazartesi günü bayrakları yeniden normal düzenine döndürmüş,  Trump'ın ülke genelinde bayrakları yarıya indirme kararı almaması, kamuoyunda  tepki toplamıştı.

2 EYLÜL'DE DEFNEDİLECEK

ABD'de Cumhuriyetçilerin önde gelen isimlerinden, bir dönem partisinin  başkan adayı olan McCain, cumartesi günü 81 yaşında beyin kanseri nedeniyle  hayatını kaybetmişti.

McCain'in cenazesinin, 2 Eylül'de Maryland eyaletindeki Deniz Harp  Okulunda bulunan mezarlığa gömüleceği açıklanmıştı.

McCain'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, ünlü senatör için önce  çarşamba günü memleketi Arizona'da, cuma günü de başkent Washington'daki Kongre  binasında ayrı iki devlet töreni düzenleneceği bildirilmişti.

2008 yılında yapılan başkanlık seçimlerinde Demokrat aday Barack  Obama'ya karşı Cumhuriyetçi Parti'yi temsilen başkan adayı olarak yarışan McCain,  seçimleri kaybetmişti. Cumhuriyetçi Parti çevrelerinde her zaman ağırlığı olan  isimlerden McCain, 1967-1973 yıllarında Vietnam Savaşı'nda esir olarak  tutulmuştu.

1981 yılında ABD Kongresine ilk kez giren McCain, o tarihten bugüne  farklı kademelerde memleketi Arizona'yı temsil ediyordu.