Buna göre, işyerlerinin kapalı alanlardaki güvenlik kameraları MOBESE'ler ile "entegre" hale getirilecek. Böylece cadde, sokaklardan sonra AVM'ler, çarşılar, işhanları ve dükkanlar 24 saat gözetlenecek.
 
80 kent ile 81 büyük ilçede faaliyete geçirilen MOBESE'ler asayiş suçlarının düşmesinde etkili oldu. 2007 yılından 2010'a kadar MOBESE kurulması için Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesinden 136 milyon 20 bin 992 TL harcandı. Buna yakın bir kaynakta İl Özel İdareleri ve yerel imkânlarla sağlandı. Adi suçlular ise MOBESE'lerin olmadığı kapalı alanlardaki işyerlerine yönelmeye başladı. İşyerlerindeki hırsızlık, kapkaç, yankesicilik vb. suçlarında artış görüldü.
 
Polis, suç ve suçla mücadelede yeni bir açılıma gitmek zorunda kaldı. Suçu oluşmadan önlemeyi amaçlayan emniyet Avrupa Birliği'nin (AB) bu alandaki desteklerinden faydalanmak için kolları sıvadı.
 
İlk adımı Muğla attı
 
Muğla Emniyet Müdürlüğü, Savcılık izniyle Fethiye İlçesi'nde alan çalışması yaptı. Turistik ilçede bin 633 işyerinde güvenlik kamerası kaydı yapıldığı belirlendi. Muğla polisi "Üçüncü Göz" adlı bir proje hazırlayarak AB'nin Brüksel'deki merkezine gönderdi. AB projeye onay verdiği taktirde "pilot" uygulama Fethiye'de başlatılacak. Daha sonra Marmaris, Bodrum, Milas, Datça ve Dalaman'daki işyerlerinin güvenlik kameraları Muğla'daki MOBESE ile entegre edilecek.
 
İngiltere modeli olarak adlandırılan sistemin daha sonra ülke genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor. "Üçüncü Göz" ile polis, insan hakları ihlallerine sebebiyet vermeden cadde ve sokaklardan sonra tüm kapalı alanları da an ve an izleyecek. Meydana gelebilecek olaylara ve suçlara önceden müdahale etme imkanı doğacak.
 
Suç oranı düşecek
 
Birinci göz polisi, ikinci göz MOBESE'yi, üçüncü göz ise kapalı alanlardaki güvenlik kameralarını kapsadığı için projeye bu ad verildi. Polis, kapalı alanlardaki güvenlik kameralarının MOBESE'ye entegre edilmesi için hukuki düzenleme yapılmasını sağlayacak. İşyerlerindeki güvenlik kameralarının Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (MOBESE) ile entegre hale getirilmesi terör ve asayiş suçlarının en asgariye düşmesinde etkili olacak. Projeye ileriki aşamada işyerleri dışında bankalar ve turistik tesislerin de dahil edilmesi planlanıyor.
 
AB 25 milyon euro veriyor
 
AB'nin teknik donanımlarla ilgili projeler için havuzunda 750 milyon euro kaynak ayırdığı ifade ediliyor. AB, "Üçüncü Göz"ü kabul ederse projeye ilk etepta 11 milyon euro kaynak tahsis edecek. Bu rakamın 25 milyon euro'ya kadar çıkması da gündemde.