Türk Eczacılar Birliği 2. Başkanı Şevket Kaya, gıda takviyesi olarak piyasaya arz edilen “Herbalife” ürünlerinin bazı ülkelerde hepatik advers reaksiyonu riskine neden olduğunun tespit edildiğini açıkladı. Birçok ülkede kaydedilen hepatotoksisite vakalarının Türkiye"de de gözlenebileceğine işaret eden Kaya, hepatik fonksiyon değişimi gözlenen hastaların bu ilaçları kullanıp kullanmadığının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.
Türk Eczacılar Birliği 2. Başkanı Şevket Kaya; Sağlık Bakanlığı tarafından kendilerine gönderilen yazıda; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı"nın izni ile gıda takviyesi olarak piyasaya arz edilen“Herbalife” ürünlerinin bazı ülkelerde hepatik advers reaksiyonu riskine neden olduğu yönündeki tespitlerin yapıldığının iletildiğini söyledi. Konunun halk sağlığı açısından önemli olması nedeniyle gündeme alarak değerlendirme yaptıklarını belirten Kaya, “Halk arasında doğal ürünlerin insan sağlığına yararlı olduğu ve her hangi bir zararının bulunmadığı şeklindeki yaygın kanının bilimsel veriler incelendiğinde doğru olmadığı görülmektedir. Bu ürünleri kullanan kişiler istenmeyen durumlarla karşılaştıklarında, yan etkilerin kullandıkları üründen kaynaklanabileceği ihtimalini bilemeyeceklerinden, kendilerini tedavi eden sağlık personelini bu ürünleri kullandıkları konusunda bilgilendirilmemeleri sonucunda ciddi zararlar ortaya çıkabilecektir. Esasen gıda takviyesi olarak gösterilmeye çalışılan ancak sağlık üzerine etkileri belirsiz olan tüm bitkisel ürünlerin kapıdan veya internet üzerinden satışı ve bilinçsizce kullanılması insan sağlığı açısından doğru değildir. Bu nedenle "Herbalife" ürünleri ile ilgili olarak diğer ülkelerdeki çalışmalara bakıldığında ülkemizde de en kısa zamanda önlem alınması gerekmektedir” dedi.
Dünyada birçok birçok ülkede kaydedilen hepatotoksisite vakalarının Türkiye"de de gözlenebileceğine dikkat çeken Kaya, hepatik fonksiyon değişimi gözlenen hastaların söz konusu ürün yada her hangi bir besin takviyesi kullanımının olup olmadığının ilgili sağlık personeli tarafından sorgulanması gerekiyor. Kaya; bu tür ürünlerin kullanımı sırasında advers etki oluşması durumunda tıpkı diğer ilaçlarda olduğu gibi Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü ile Türkiye Farmakovijilans Merkezi"ne bildirilmesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.